budite oprezni

Visoke temperature već probudile zmije: Na bh. izletištima snimljen poskok

poskok
ilustracija
19.02.2024.
u 18:23

Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine izmamilo je zmije iz skrovišta, a jedna je viđena na banjolučkom izletištu Šehitluci, i to ni manje, ni više nego poskok. 

Tijekom šetnje u Rekreativnoj zoni bivši rukometaš Borca Bojan Crnomarković je "okom kamere" uhvatio neobičnog "prolaznika", a fotografiju je objavio na društvenim mrežama. Istovremeno, poskok je snimljen i u zvorničkom naselju Križevići, a vidi se da je ovu zmiju pregazio automobil.

Ova informacija zabrinula je ljubitelje prirode, ali iz Doma zdravlja Banja Luka uvjeravaju kako imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog otrova. Međutim, kako napominju, opreza nikad dosta.

"Raspolažemo dovoljnom količinom ampula seruma antiviperinum. Od početka godine nije bilo prijavljenih slučajeva ugriza zmija", istaknuli su iz Doma zdravlja, piše Glas srpske. 

Ako dođe do ugriza zmije, kako su naveli, od izuzetnog je značaja pružanje prve pomoći ozlijeđenom.

"Prilikom pružanja prve pomoći ujedeni ekstremitet (najčešće mjesto ujeda) se mora imobilizirati, potrebno je skinuti prsten, narukvicu ili neki drugi nakit kako otok ne bi doveo do dodatnih komplikacija. Potom je nužno pacijenta što prije transportirati u najbližu zdravstvenu ustanovu", objasnili su iz Doma zdravlja.

Ljubiteljica prirode Desimirka Popović kaže kako je neouobičajeno da se zmija usred veljače probudi iz zimskog sna.

"Blaga zima obično poremeti prirodne cikluse, što osjećaju i životinje. Planinari i izletnici bi ovih dana posebno trebalo da budu oprezni. Bez obzira na to koje je godišnje doba, kada smo u prirodi, treba obratiti pažnju gdje stajemo. Nužno je nositi neku jaču obuću ako idemo kroz teren koji je zarastao", rekla je Popović, prenosi piše Radiosarajevo.

Ova dugogodišnja planinarka kaže da se ostalih životinja ne boji, ali da je jako oprezna i zabrinuta kada su u pitanju zmije. U naseljenim mjestima, kako kaže, važno je redovno održavati i kositi travu, jer zmije u naselja dolaze samo u potrazi za hranom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?