Nezadovoljni

Vlada RS-a traži opoziv usvojene odluke o mehanizmu koordinacije

vlada rs
11.02.2016.
u 17:18

Vlada RS-a osuđuje, kako se navodi, način na koji je Vijeće ministara usvojio Prijedlog odluke o sustavu koordinacije u procesu europskih integracija u BiH 26. siječnja 2016.

Vlada Republike Srpske zahtijeva od Vijeća ministara da Odluku o sustavu koordinacije procesa eurpskih integracija u BiH, usvojenu 26. siječnja 2016. godine stavi izvan snage, priopćeno je iz entitetske vlade.

Traže i da se kroz pregovarački proces, u kojem bi sudjelovali predstavnici svih razina vlasti u BiH, utvrđeni sustav koordinacije iz 2013. godine u najkraćem mogućem roku tehnički i terminološki prilagodi stupanju na snagu „Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između europskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, te BiH, s druge strane“, javlja Fena.

- Vlada RS-a ne prihvaća Odluku iz točke 1. Zaključka, jer se njom, umjesto dogovorenog tehničkog i terminološkog prilagođavanja Odluke o sustavu koordinacije iz 2013. godine činjenici da je 1. lipnja 2015. godine na snagu stupio „Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između europskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, te BiH, s druge“, vrše suštinske izmjene u dogovorenoj strukturi sustava koordinacije, tijelima koja su njim obuhvaćena, njihovom sastavu, načinu imenovanja njihovih članova, te po pitanju njihovog predsjedavanja, stoji u priopćenju entitetske vlade.

Kategorički osuđuje, kako se navodi, način na koji je Vijeće ministara usvojio Prijedlog odluke o sustavu koordinacije u procesu europskih integracija u BiH 26. siječnja 2016. godine, „dovodeći u zabludu predstavnike entitetskih institucija, javnost u BiH, te predstavnike međunarodne zajednice i, posebno, Europske unije“. 

-Vlada smatra da je djelovanjem Vijeća ministara, navedenim u točki 3. Zaključka, učinjena ozbiljna šteta ne samo Republici Srpskoj, već i cijeloj BiH i njenom daljnjem napretku u procesu približavanja Europskoj uniji, dodaje se u pripćenju.

Još jednom ističući svoju punu podršku stvaranju svih neophodnih, objektivnih pretpostavki za daljnje kretanje BiH u procesu europskih integracija, Vlada RS-a smatra da je neophodno da se o spornom djelovanju Vijeća ministara, kao i o Odluci o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH koju je Vijeće ministara usvojio 26. siječnja 2016. godine, izjasni Narodna skupština Republike Srpske.

- Obvezuju se svi predstavnici Vlade RS-a i drugih republičkih organa uprave da ne sudjeluju u aktivnostima vezanim za realizaciju Odluke o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH koju je Vijeće ministara usvojio 26. siječnja 2016. godine, dok se Narodna skupština RS-a ne odredi po pitanjima iz točke 6. Zaključka, stoji u priopćenju entitetske vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije