Vodeća uloga EUFOR-a u koordinaciji napora pri uništavanju viškova municije

11.12.2017.
u 16:42

Prema Glavnom planu za municiju, oružje i eksplozivna sredstva, koji su izradili EUFOR i međunarodna zajednica, EUFOR-u se dodjeljuje vodeća uloga za koordinaciju napora koje Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica ulažu s ciljem smanjenja količine opasnih viškova municije, oružja i eksplozivnih sredstava u BiH.

Ovaj plan, koji pripada Ministarstvu obrane BiH, zatim sigurnosna situacija te sistem protuminskih aktivnosti u BiH bili su teme izlaganja na sastanku održanom danas u Glavnoj komandi EUFOR-a u Sarajevu.

Naime, članovi međunarodne diplomatske zajednice u BiH, odnosno šefovi misija zemalja Europske unije (EU) u BiH, na čelu sa šefom Izaslanstva EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU Larsom-Gunnarom Wigemarkom, sastali su se na poziv komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Antona Waldnera. 

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner izjavio je da je EUFOR, kao dio sveobuhvatnog pristupa EU, usredotočen na pružanje podrške i zajednički rad s vlastima BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

- Uloga EUFOR-a, kao člana skupa šefova misija EU u BiH, je da osigura informacije o sveobuhvatnoj procjeni situacije, a naročito o sigurnosnim aspektima relevantnim za međunarodnu zajednicu - istakao je. 

Operacija EUFOR-a "Althea", u kojoj trenutno služe vojnici iz 14 zemalja članica EU i pet partnerskih zemalja, blisko surađuje s Ministarstvom obrane BiH, izvodeći aktivnosti osposobljavanja i obuke Oružanih smaga BiH, s ciljem poboljšanja njihove samoodržive sposobnosti za pružanje pomoći domaćem stanovništvu i doprinos međunarodnim operacijama podrške miru.

EUFOR je u potpunosti oprеdijeljen za pružanje podrške BiH na njenom putu ka europskoj budućnosti i ostaje jedan od ključnih aktera koji omogućavaju razvoj i održavanje sigurnog i stabilnog okruženja, priopćeno je iz baze EUFOR-a u Sarajevu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?