Kiša stvara probleme

Vodu na ulicama zadržavaju i uništene cijevi

20.09.2016.
u 10:00

Vremenske nepogode redovito u većini dijelova BiH donesu probleme na prometnicama i uz prometnice, tako da brojni pješaci ulaze u probleme, a nerijetko mnogi mokri dolaze na posao ili pak u školu. Svjesni tog problema su i u lokalnim zajednicama, a tvrde da proces glede rješavanja odvodnje vode iziskuje puno vremena, ali i novca. U Mostaru, koji je studentski grad, i gdje su problemi zbog te činjenice još vidljiviji, rade se trenutačno projekti vezani za ovaj problem. - Trenutačno radimo veliki projekt kanalizacijskih kolektora gdje ćemo razdvajati vodooborinsku mrežu od kanalizacije na lijevoj obali grada te radimo separativni sustav na desnoj obali. Radimo i mješoviti sustav s prelivnicima. Voda će na četiri mjesta izravno teći kad su velike kišne oborine. Možemo zaključiti da će tek izgradnjom kolektora ovo pitanje biti iza nas - govori nam mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić. Ističe i probleme koje stvaraju žile stabala, a koje su u velikoj mjeri uništile određene cijevi.

- Moramo biti svjesni da određeni mali kolektori koji skupljaju oborinske vode ne rade to na najbolji način, prije svega zbog utjecaja stabala koji se nalaze na mostarskim ulicama. Žile su prodrle u određene kolektore i mi sustavno radimo na rješavanju toga mijenjajući takve cijevi, što iziskuje strahovito puno vremena. Neke stvari ne mogu se samo čišćenjem riješiti, nego otklanjanjem žila i mijenjanjem cijevi koje su te žile probile i premjestile, govori Bešlić.

Također, Mostaru na ruku ne idu ni oborine jer kad ih ima, ima ih u velikim količinama u kratkom vremenskom razdoblju. - Istina je i to da je intenzitet oborina strahovito porastao. U jednom satu, kada padne 90 litara po četvornom metru, nema kanalizacije koja to može podnijeti. Ljudi moraju uvažavati objektivne i subjektivne stvari, mi činimo sve što je moguće da riješimo probleme s vodom, zaključuje Bešlić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?