talentirani matematičar

Vuk Janković iz Trebinja riješio zadatak koji je desetljećima mučio matematičare

storyeditor/2024-04-25/jankovic.png
26.04.2024.
u 16:09

Vuk Janković danas kreće na Balkansku matematičku olimpijadu u Bugarsku, a njegovo rješenje će uskoro biti objavljeno

Poznati profesor matematike, koji je i autor više od stotinu udžbenika iz ovog predmeta, Vladimir Stojanović posjetio je Gimnaziju “Jovan Dučić” u Trebinju kako bi se susreo s talentiranim matematičarom Vukom Jankovićem, učenikom prvog razreda ove škole. Vuk je jedini koji je uspio riješiti zadatak iz geometrije koji je profesor Stojanović postavio prije gotovo šest desetljeća, a rješavali su ga mnogi i učenici i profesori, nažalost, bezuspješno.

Profesor Stojanović kaže da je cilj njegova dolaska u Trebinje bio da se još jednom promovira nadareni mladić, ali da to bude i poticaj drugim učenicima jer je, kako kaže, među njima i još poneki Vuk.

- Taj zadatak sam sastavio kao mlad profesor, a postavljao sam ga na različitim skupovima i natjecanjima matematičara. Ovaj geometrijski zadatak ima dva rješenja, ali nitko prije Vuka nije uspio naći nijedno. Zadatak sam dao i sudionicima Balkanijade iz matematike za juniore, među kojima je bio i Vuk Janković. Za njegovo rješavanje nije bilo bitno samo znanje iz matematike, nego i kreativnost. Vuk je ponudio jedno od dvaju mogućih rješenja, što nisu uspjeli uraditi ni najbolji matematičari - podsjetio je Stojanović.

Vuk, koji je zadatak riješio za desetak dana, kaže da mu je čast što je upoznao profesora Stojanovića, jednog od najistaknutijih matematičara i izdavača, kao i što je profesor došao u njegov grad i školu.

- Zadatak profesora Stojanovića bio je težak, ali kada vidite rješenje, upitate se - zašto je to toliko teško, može se postaviti i djeci na malo jačim natjecanjima - kazao je ovaj skromni mladić, napominjući da je, kada se želi baviti natjecateljskom matematikom, potrebna i doza kreativnosti i ispitivanje različitih ideja, odnosno nestandardno razmišljanje.

Profesor Stojanović uručio je najboljem trebinjskom mladom matematičaru udžbenike za talente iz ovog predmeta, kao i udžbenike koje je ranije osmislio i kojih više nema u prodaji, kao i prigodnu novčanu nagradu. Vukovo rješenje “čudesnog zadatka”, koji je desetljećima mučio matematičare, uskoro će biti i objavljeno. Vuk danas putuje za Sarajevo, odakle kreće na Balkansku matematičku olimpijadu u Bugarsku, pišu Nezavisne novine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije