potreban oprez s mjerama

WHO upozorava na drugi val epidemije: Moglo bi biti i gore

EPA
26.05.2020.
u 07:32

Moramo biti svjesni činjenice da bolest može ''skočiti'' u bilo kojem  trenutku. Ne možemo pretpostaviti samo zato što je bolest sada na putu ka dolje da će se tako nastaviti i da ćemo imati nekoliko mjeseci da se pripremimo za drugi val - rekao je Ryan

Zemlje u kojima zaraza koronavirusom opada još bi se mogle suočiti s neposrednim drugim vrhuncem ako prerano odustanu od mjera za zaustavljanje epidemije, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Svijet je još u središtu prvog vala epidemije koronavirusa, izjavio je šef programa WHO za izvanredne situacije Michael J. Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi, uz napomenu da dok se broj slučajeva smanjuje u mnogim zemaljama, on se povećava u Središnjoj i Južnoj Americi, južnoj Aziji i Africi, prenosi Avaz. 

Ryan je istaknuo kako epidemije često dolaze u valovima, što znači i to da bi se epidemije mogle vratiti kasnije ove godine u mjestima gdje je prvi val utihnuo. 

Postoji, također, prilika da se stopa zaraze opet brže poveća, ukoliko se prerano ukinu mjere za zaustavljanje prvog vala. 

- Ali mi, također, moramo biti svjesni činjenice da bolest može ''skočiti'' u bilo kojem  trenutku. Ne možemo pretpostaviti samo zato što je bolest sada na putu na dole da će se isto tako nastaviti i da ćemo imati nekoliko mjeseci da se pripremimo za drugi val - rekao je Ryan i dodao kako će se možda drugi vrhunac pojaviti u ovom valu. 

On je naglasio kako Europa i Sjeverna Amerika trebaju nastaviti provoditi mjere vezane za javno zdravlje, socijalne mjere, mjere nadzora, mjere ispitivanja i sveobuhvatnu strategiju kako bi osigurale nastavak silazne putanje i kako se ne bi odmah pojavio drugi vrhunac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?