Šef Izaslanstva EU u BiH

Wigemark: BiH može napredovati samo ako se sva tri naroda i ostali uvažavaju i poštuju

klix.ba
25.01.2019.
u 13:45

Šef Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem kako se vlasti u BiH trebaju fokusirati na implementaciju izbornih rezultata i ne podizati dodatne tenzije.

Wigemark je kazao da je ovo još jedan u nizu razgovora s političkim predstavnicima u BiH o formiranju vlasti na svim razinama , počevši od županija, entiteta pa sve do državnoj razini. 

Istakao je da je formiranje vlasti važno za Europsku uniju, jer je BiH podnijela aplikaciju za članstvo u EU, a Europska komisija bi u proljeće trebala izraditi mišljenje o aplikaciji. 

"Tu je prije svega važno da se provedu izborni rezultati", rekao je Wigemark. 

On je dodao da političke stranke trebaju raditi na postizanju kompromisa i smanjenju tenzija, odnosno ne postavljati ultimatume, jer BiH može napredovati samo ako se sva tri naroda i ostali uvažavaju i poštuju. 

"Svaka godina je važna, ali rekao bih da je 2019. posebno važna u svjetlu aplikacije za članstvo i mišljenja o aplikaciji. Politički lideri trebaju razmisliti kakve će ocjene imati u europskoj školi kojoj navodno teže", kazao je Wigemark. 

Pojasnio je da je razgovarao sa svim liderima političkih stranaka, ali da nažalost nisu organizirana obraćanja medijima. Istakao je kako će o svim saznanjima nakon sastanka s bh. političarima obavijestiti Bruxelles i zemlje članice Europske unije. 

 

Wigemark je upitan o inicijativi SDA o promjeni imena entiteta Republika Srpska. On je odgovorio kako nije na njemu da komentira inicijative političkih stranaka, ali da mora istaći kako se u kontekstu implementacije izbornih rezultata postavlja pitanje da li će ih to usporiti. 

"Neke dodatne tenzije u BiH su posljednja stvar koja vam treba. U ovom trenutku najvažnije je da se fokusiramo na provedbu izbornih rezultata, a prije svega domova naroda", rekao je Wigemark.

Čović je rekao da je Wigemarka upoznao o razgovorima unutar bošnjačke i srpske scene o formiranju vlasti te iznio jasno opredjeljenje, što se tiče HDZ-a, kako je EU i NATO put strateški interes ove stranke. 

"Upoznao sam ga o našem stavu o Izbornom zakonu BiH u smislu preduvjeta za članstvo u EU i u konačnici za uspostavu vlasti u FBiH", kazao je Čović. 

On smatra da se ne smije ići s inicijativama i riječima koje bi mogle bilo koga povrijediti i da se HDZ vodi tim principom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?