WSJ objavio tko je orkestrirao ubojstvo Prigožina, stigla reakcija Rusije

22.12.2023.
u 15:21

Kremlj je u petak optužio Wall Street Journal za objavljivanje "pulp fictiona" nakon što je izvijestio da je smrt plaćenika Evgenija Prigožina u zrakoplovnoj nesreći orkestrirao ruski sigurnosni dužnosnik Nikolaj Patrušev.

WSJ je izvijestio da je Prigožinov privatni zrakoplov oboren malom bombom postavljenom ispod krila. List u izvješću citira neimenovane zapadne obavještajne dužnosnike i bivšeg ruskog obavještajca.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je vidio izvješće, ali ne želi komentirati, prije nego što je dodao: “U zadnje vrijeme, nažalost, Wall Street Journal jako voli proizvoditi pulp fiction”.

Prigožin, vođa Wagnera, skupine plaćenika koja se borila za Rusiju u Ukrajini, vodio je dugotrajnu svađu s obrambenim establišmentom koja je kulminirala pobunom krajem lipnja. Brzo je završila, ali je naširoko viđena kao ozbiljan izazov skoro četvrtstoljetnoj vladavini predsjednika Vladimira Putina

Prigožin je poginuo u zrakoplovnoj nesreći točno dva mjeseca kasnije. Kremlj je ranije odbacio kao “apsolutnu laž” sugestiju da je ubijen po Putinovu nalogu. Putin je u listopadu sugerirao da su nesreću uzrokovale ručne granate koje su detonirane u zrakoplovu.

U zrakoplovu je poginulo još devet ljudi: dvojica zapovjednika Wagnera, četiri Prigožinova tjelohranitelja i tročlana ekipa.

Patrušev (72) je bivši šef sigurnosne službe FSB-a koji sada radi kao tajnik ruskog Vijeća sigurnosti i smatra se jednim od najutjecajnijih tvrdolinijaša među Putinovim bliskim savjetnicima.

Njih dvojica poznaju se otkad su zajedno radili u sovjetskom KGB-u u Lenjingradu – sada Sankt Peterburgu – još iz 1970-ih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije