Odbijen amandman

Za Armiju RBiH vrijedi poseban status, a za 
HVO ne vrijedi

08.02.2016.
u 07:00

Federalno ministarstvo ostaje pri tekstu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, koji je Vlada FBiH razmatrala i usvojila, stoji u izjašnjenju Federalnog ministarstva branitelja i invalida Domovinskog rata koje je potpisao ministar Salko Bukvarević,a na zahtjev Kluba zastupnika HDZ BiH da se braniteljima čiji je invaliditet procijenjen ispod 20%, a koji su ostvarili pravo temeljem ugovora Republike Hrvatske i BiH omogući ponovni izlazak pred povjerenstvo Instituta, piše Večernji list BiH.

Uvrstiti novi članak

Nakon razmatranja amandmana na prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ovoga zakona, koje su u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnijeli Klub zastupnika HDZ BiH, te zastupnici Ismet Osmanović i Mirsad Topčagić, Vlada Federacije BiH je utvrdila kako ne prihvaća amandmane Kluba zastupnika HDZ-a BiH te zastupnika Mirsada Topčagića, dok se amandman koji je podnio zastupnik Ismet Osmanović prihvaća. Klub zastupnika HDZ BiH u svom prijedlogu tražio je da se U čl. 3. prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona, iza stavka 5. doda novi stavak 6. koji glasi: “Osobama iz prethodnog stavka, koje su ostvarile prava i na temelju ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o suradnji u oblasti žrtava rata u BiH koje su bile pripadnici HVO-a i članovima njihovih obitelji, a kojima je liječničko povjerenstvo Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u tijeku provedbe Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite utvrdilo stupanj invaliditeta manji od 20%, bit će omogućen ponovni izlazak pred povjerenstvo Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja”.

Izlazak pred povjerenstvo

U obrazloženju prijedloga Klub zastupnika HDZ-a BiH naveo je kako je prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona predviđeno da liječničko povjerenstvo prilikom utvrđivanja stupnja invaliditeta za ranjene i zatočene pripadnike Oružanih snaga BiH, kao i za ostale osobe s područja na kojem je počinjen genocid koji je priznao Međunarodni sud u Haagu, bez obzira na temelj invaliditeta, koji su već ostvarili pravo i o čemu postoji medicinska dokumentacija u spisu predmeta, stupanj invaliditeta neće se utvrđivati, u postupku provođenja Zakona, a u provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, manje od 20% X skupina. S tim u vezi pojavio se problem za one korisnike prava koje je po istom zakonu ranije obradio Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja i dobili ocjenu manju od 20%, a svoja prava kao ranjeni i zatočeni pripadnici HVO-a su ostvarili u Republici Hrvatskoj na temelju ugovora između BiH i RH i koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. “Uzimajući u obzir gore navedeno, smatramo kako je ispravno i pravedno da se ovoj kategoriji stradalnika Domovinskog rata omogući ponovni izlazak pred povjerenstvo za medicinsko vještačenje, čime bi se zaštitila njihova ljudska prava i jednakopravnost svih stradalnika pred zakonom”, navedeno je u obrazloženju.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Izdajnik
Izdajnik
11:35 08.02.2016.

Herceg bosna postoji.Nazalost nema nikakvih nacina da hrvati ostvare svoja prava.Zakljucani u Federaciju Bih malo pomalo ili naglo zavisi kako se gleda donose s oduke za ponizavanje hrvata.Vlasti koje kazu da predstavljaju hrvate nemaju ni hrabrosti ni nacina da rade na zastiti, a cuvajuci svoje foteljice cute.Osobno znam tko predstavlja hrvate u srednjoj bosni i vidim garnituru foteljasa inspiriranih da napreduju na svom uspjehu.Ovaj tekst je upozorenje.Nista se nece desiti.Na samu pomisao da su hrvati zasticeni ugovorom sa R Hrvatskom vlasti F Bih bosnjacke naravno ukinule bi sve obaveze koje F Bih ima prema hrvatima.Nista se neradi da bi se veze sa R Hrvatskom ojacale ..jer to je mjesanje u unutarnje stvari....Nova vladt u R Hrvatskoj je Nada...da ce se nesto uraditi..svakako hrvati ce i dalje biti preglasavani u svakoj odluci sto i ovdje vidimo..pravim predstavnika Nema da se bore...malo po malo basnjacki jezik postaje sluzbeni..dvije skole pod jednim krovom su zlocin za Njih a u Rs..u nedaju i nedaju hrvsti odukom po odlukom gube prava nemogu nemaju nece...Moja prva recenica je Herceg bosna postoji..paralelna vlast funkcionira..kako kaze Bogic Bogicevic..krenite od Usore,Srednje Bosne ..preko Hercegovine vidjet cete hrvarske zastave..to bosnjaci nepriznaju..cute i zmire..ko da Nepostoje hrvati..a Postoje!!!Kad priznaju da Postoje bit ce Europa a ne Islamska..ili ko zna kakva...Stvar je u tom da nema multietnicke bez Herceg bosne..

DU
Deleted user
19:31 08.02.2016.

ma nema ovdje nista novo sto vec nije vidjeno...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije