Vijeće ministara BiH

Za modernizaciju cesta u Federaciji 50 milijuna eura

vijeće ministara
05.11.2015.
u 17:45

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o financiranju između BiH i Europske investicijske banke (EIB) – Modernizacija cesta Federacije BiH, vrijedan 50 milijuna eura, s Osnovama za njegovo zaključivanje. 

Projekt podrazumijeva izgradnju novih dionica cesta i traka za sporu vožnju, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih točki i saniranje tunela i mostova, s ciljem poboljšanja sigurnosti prometa na 35 dionica na cestama u FBiH u ukupnoj dužini od 290 kilometara.

Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 150 milijuna eura, a financirala bi se sredstvima međunarodnih financijskih institucija od čega bi se 50 milijuna eura financiralo iz ovog kredita EIB-a.

Kredit alociran na Federaciju BiH će se otplaćivati 20 godina, uključujući pet godina grejs razdoblja. Prijedlog ugovora s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora.    

Smanjenja siromaštva u ruralnim područjima

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o financiranju za program razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima (RCDP) između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, s ciljem smanjenja siromaštva u ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini.

Projektom vrijednim 13.710.000,00 eura bit će obuhvaćeni siromašni, nekomercijalni poljoprivrednici koji još nisu povezani s tržištem uz istovremenu podršku njihovom ulasku u lance isporuke, kako bi postali konkurentni komercijalni poljoprivrednici. 

Od ovih kreditnih sredstava na Federaciju BiH bit će alocirano 7.930.000,00 eura (58 posto), a na Republiku Srpsku 5.780.000,00 eura (42 posto). Kredit će biti otplaćivan 18 godina, uključujući tri godine grejs razdoblja po referentnoj kamatnoj stopi IFAD-a. 

Kredit je praćen grantom u iznosu od 360.000,00 SDR koji će biti alociran na FBiH i RS u omjerima kao i kredit, i to 58 posto Federaciji BiH  i 42 posto Republici Srpskoj. Nakon završenih pregovora, Ministarstvo financija i trezora u skladu sa Zakonom o 
zaduživanju, dugu i garancijama BiH dostavit će Vijeću ministara Nacrt sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje. 

Novac za sport, kulturu, inovarstvo...

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o rasporedu sredstava tekućeg granta „Sufinanciranje sportskih manifestacija“ za 2015. godinu, kojom se planirana sredstva u ukupnom iznosu od 952.000,00 KM. 

Sredstva u iznosu od 937.000,00 KM se raspoređuju na 122 sportska državna i entitetska saveza te sportske klubove u BiH, a 15.000,00 osigurava se za dodjelu Državne nagrade za sport. 

Olimpijskom komitetu BiH, Paraolimpijskom komitetu BiH, sportskim savezima na razini BiH i entiteta bit će dodijeljeno 500.000,00 KM, a preostalih 437.000,00 KM sportskim klubovima u BiH i drugim organizacijama čija je djelatnost isključivo oblast sporta. 

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o dodjeli sredstava tekućeg granta „Sufinanciranje projekata institucija kulture u BiH za 2015. godinu“, kojom se 2.197.000,00 KM dodjeljuje 169 institucija kulture u BiH za specificirane projekte s ciljem očuvanja njihovih kapaciteta i kulturnih tradicijskih sadržaja.  

Vijeće ministara BiH donijelo i Odluku o dodjeli 390.000,00 KM za projekte u okviru međunarodne kulturne suradnje za 2015. godinu, koji će biti  raspoređeni na 82 subjekta u iznosima od 1.500,00 KM do 20.000,00 KM. 

Vijeće ministara danas je donijelo iOdluku o dodjeli 444.000,00 KM iz granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda EU - FP7“. Od toga će 404.000,00 KM biti dodijeljeno za 32 subjekta za pripremu njihovih projekata, a 40.000,00 KM odobreno je Ministarstvu civilnih poslova za projekte na pripremi za sudjelovanje u novom programu EU za znanost i istraživanje „Horizont 2020“.  

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o dodjeli 117.0000,00  KM tekućeg granta za sufinanciranje projekata u oblasti „Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH“ za 2015. godinu. Grant je namijenjen za 20 subjekata koji se bave inovacijama te fakultetima za određene tehničke projekte u pojedinačnim iznosima od 2.000,00 do 20.000,00 KM. 

Suradnja s Njemačkom i Turskom
   
Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vlade Savezne Republike Njemačke i Vijeća ministara BiH o financijskoj suradnji u 2013. godini u ukupnom iznosu od 75 milijuna eura povoljnog zajma i 1,5 milijuna eura grant sredstava za finansciranje projekata u oblastima razvoja hidroenergetike i obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Za realizaciju ovog sporazuma BiH zaključuje posebne sporazume s KfW-om. Zajam je sa sniženom kamatnom stopom koji se odobrava u sklopu državne suradnje u oblasti razvoja. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o vojno-financijskoj suradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacionog protokola 
u vezi s finanscijskom pomoći između Vijeća ministara BiHi Vlade Republike Turske.

Riječ je o grant sredstvima od 3,3 milijuna turskih lira u protivvrijednosti američkih dolara koje je Republika Turska izdvojila za BiH u 2015. godinu za nabavku robe, prvenstveno turske namjenske industrije.  

Imenovane nove uprave

Vijeće ministara BiH donijelo je pojedinačna rješenje o imenovanju Davorina Primorca, dipl. ing. prometa – aeroprometa za direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), Vlade Ćućila, dipl. ing. elektrotehnike za zamjenika direktora – rukovoditelja sektora za operacije, tehniku i servise, i Nudžeima Rečice za zamjenika direktora – rukovoditelja Sektora za podršku Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine na mandat od pet godina.

Imenovani su najbolje rangirani kandidati za pozicije direktora i zamjenika direktora s popisa uspješnih kandidata nakon završene procedure javnog natečaja. 

Istovremeno, Vijeće ministara BiH usvojilo je Program rada BHANSA-e i Financijski plan za 2015. godinu te donijelo Odluku o visini novčane naknade za članove Vijeća BHANSA-e. 

Vijeće ministara BiH imenovalo je Radivoja Trbića za zamjenika direktora Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, nakon okonačne procedure javnog natječaja. Istovremeno su donesena pojedinačna rješenja o razrješenju ranijeg direktora i zamjenika direktora IDDEEA-e.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH da odmah raspiše natječaj za poziciju direktora i zamjenika direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije