Za neposjedovanje računa kupcima u FBiH nije izrečena ni jedna kazna

21.01.2024.
u 11:56

Kupci na području Federacije BiH koji ne uzmu račun te ga ne sačuvaju dok se nalaze u krugu objekta u kojem su obavili kupnju mogu biti kažnjeni novčanom kaznom. Ipak, prema podacima Porezne uprave FBiH, u posljednje četiri godine nije zabilježen takav slučaj.

Što je dužnost kupca

Naime, federalnim Zakonom o fiskalnim sustavima (članak 58.) propisano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 50 KM kazniti za prekršaj klijent ako ne uzme i ne sačuva fiskalni račun, reklamirani račun, pisani fiskalni račun i pisani reklamirani račun u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta i ne pokaže ga ovlaštenoj osobi koja obavlja poslove kontrole na njezin usmeni zahtjev.

Iz Porezne uprave Tuzlanske županije istaknuli su nedavno kako u prethodnom razdoblju nije bila praksa da se sankcionira kupce te je prekršajni postupak vođen samo protiv prodavača, odnosno subjekta nadzora koji ne izdaje propisani fiskalni račun za prodanu robu, odnosno za izvršenu uslugu. Kako navode iz Porezne uprave Federacije BiH na osnovi dostavljenih informacija županijskih poreznih ureda u vezi s predmetnim pitanjem, utvrđeno je da neposjedovanje naloga na kojem bi bili ispisani podaci građanina koji se kontrolira, kao i nemogućnost zaustavljanja i legitimiranja osobe bez prisutnosti policije predstavljaju otežavajuću okolnost s kojom se susreću inspektori Porezne uprave Federacije BiH i to je jedan od razloga zašto se ne vrše ove kontrole po osnovi članka 58. Zakona o fiskalnim sustavima. - U svakom slučaju, inspektori Porezne uprave Federacije BiH na određeni način nemaju izravne ovlasti vršiti kontrolu, odnosno zaustavljati osobe ispred određenog prodajnog objekta bez spomenutog naloga za inspekcijski nadzor.

Također napominjemo da je ovlaštena osoba iz članka 56. Zakona o fiskalnim sustavima koja za navedene prekršaje klijentu izdaje prekršajni nalog ovlaštena osoba iz Porezne uprave Federacije BiH, dok je člankom 57. propisano da prekršajni postupak zbog prekršaja iz ovog zakona može pokrenuti Federalna uprava za inspekcijske poslove i županijske uprave za inspekcijske poslove u okviru nadležnosti dane ovim zakonom - istaknuli su iz Porezne uprave FBiH u odgovoru na pitanje koje je na jednoj od proteklih sjednica Zastupničkog doma FBiH postavio zastupnik Admir Čavalić, a tiče se broja izrečenih kazni kupcima za neposjedovanje fiskalnog računa.

Ipak, prekršajni nalozi po ovom zakonu se izdaju, a iznos plaćenih kazni broji u milijunima. Kako su objasnili iz Porezne uprave FBiH, ta institucija, iako ne vrši spomenute kontrole, redovito vrši inspekcijske nadzore poreznih obveznika, odnosno poslovnih subjekata koji su, prema članku 4. Zakona o fiskalnim sustavima (Službene novine Federacije BiH, broj. 81/09) obveznici evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja, određenih nalogom za inspekcijski nadzor. Prema tome, kontroliranim poreznim obveznicima koji prekrše odredbe ovog zakona izdaju se prekršajni nalozi u skladu s njegovim kaznenim odredbama, a najčešće po odredbama članaka od 52. do 55. Zakona o fiskalnim sustavima.

Prekršajni nalozi

- U razdoblju od 2020. do 28. studenoga prošle godine, točnije od dana povlačenja izvješća, u službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH evidentirano je 6839 prekršajnih naloga koji za pravnu osnovu imaju Zakon o fiskalnim sustavima. Međutim, napominjemo da je u velikom broju slučajeva izdanih naloga za plaćanje riječ o kombinaciji više zakona na jednom prekršajnom nalogu te je ukupno izrečena novčana kazna navedenih 6839 naloga za učinjeni prekršaj po ovoj i drugim osnovama evidentirana u iznosu od 17,435.169 KM - zaključili su iz Porezne uprave Federacije BiH. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije