Poticaji za poljoprivredu

Za realizaciju programa predviđena sredstva u iznosu od 65,8 mil. KM

25.06.2015., Novi Antunovac - OPG Branka i Jasne Marcete bavi se proizvodnjom mlijeka, a 2012. godine na njohovom imanju otvorena je nova farma muznih krava, prva u Hrvatskoj koja je financirana sredstvima IPARD-a.   Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
19.04.2016.
u 11:00

Odobrena financijska sredstva Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo) pod stavkom “Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima - poticaj za poljoprivredu”, u ovoj godini raspoređivat će se fizičkim i pravnim osobama prema općim i posebnim kriterijima, piše Večernji list BiH.

Raniji programi nerealni

S obzirom na naslijeđena dugovanja iz 2014. godine, koja su jednim dijelom smanjena kroz naknadne kontrole, a dijelom izmirena iz programa za 2015. godinu, u ovogodišnjem programu planira se izmirenje dijela duga na način da ne dođe do značajnijeg smanjenja potpore po jedinici mjere, što bi dovelo do narušavanja mnogih proizvodnji, socijalnih nemira i prosvjeda poljoprivrednika.

Za realizaciju programa, predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 65,800.000 KM. Kontrolu proizvodnji, kao i kontrolu nad realizacijom ostalih mjera utvrđenih ovim programom, uključujući i kontrolu izdane dokumentacije koju dostavlja korisnik, obavljat će ovlašteni službenici Federalnog ministarstva i federalna poljoprivredna inspekcija.

Kod izrade programa novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za ovu godinu Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva suočilo se s velikim brojem neriješenih zahtjeva koji su pristigli po osnovi programa novčanih potpora iz prošle godine. S obzirom da je iznos sredstava za mjere iz programa novčanih potpora za 2014. godinu bio nerealno uvećan, isti je imao za posljedicu veliki broj nerealiziranih zahtjeva. Imajući ovo u vidu, Ministarstvo se opredijelilo za umanjenje iznosa novčanih potpora za najveći broj mjera, kao i za odabir prioritetnih proizvodnji koje će biti predmetom novčanih potpora u ovoj godini. U okviru programa novčanih potpora za ovu godinu nastavilo se s primjenom Zakona o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Federacije BiH, na osnovi kojih su obuhvaćene potpore u sklopu mjera poticanja proizvodnje i plaćanja, kao i mjera strukturne politike. Sredstva predviđena proračunom FBiH za novčane potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2015. godinu zasigurno nisu dovoljna da bi obuhvatila sve proizvodnje iz modela poticaja proizvodnji.

Zbog nedovoljno izdvojenih sredstava za poljoprivredu u proračunu za 2015. i nerealiziranih zahtjeva iz 2014. godine, nije bilo planirati sredstva u programu novčanih potpora za modele potpore dohotku, model kapitalnih ulaganja, kao i model ruralnog razvoja.

Bez kapitalnih ulaganja

Zbog toga su sukladno zakonu uvedene za sve proizvodnje minimalne i maksimalne količine kako bi se zaštitio iznos sredstava, koji je dodijeljen za poljoprivredu.

Kad su u pitanju mjere strukturne politike, a riječ je o kapitalnim ulaganjima, potpori ruralnom razvoju te potpori dohotku, zbog nedostatka novčanih sredstava ovi modeli nisu obuhvaćeni ovim programom. Također, važno je istaknuti da će se od prvog listopada ove godine novčana potpora za proizvodnje ostvarivati u različitim iznosima po jedinici mjere i to za fizičke osobe, poljoprivredne obrtnike i pravne osobe. Obračun novčane potpore za proizvođače svježeg sirovog mlijeka od 1. listopada 2015. godine počeo se vršiti po kvaliteti mlijeka u skladu s pravilnikom o sirovom mlijeku i po grlu.

Proizvodnja kravljeg mlijeka je jedna od rijetkih proizvodnji koja je imala kontinuiranu proračunsku potporu, iako je prosječna proizvodnja mlijeka po kravi još uvijek daleko od europskog prosjeka proizvodnje. Imajući u vidu činjenicu da srednjoročna strategija razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za razdoblje 2015. - 2019. godina, kao i Zakon o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđa, pored potpore po litri mlijeka, i novčanu potporu po grlu, Ministarstvo je ove godine po prvi put uvelo i mjeru koja se odnosi na potporu za mliječne krave (minimalno tri grla) koje su u sustavu otkupa mlijeka.

S obzirom na ovu mjeru i potreban iznos sredstava za njezinu realizaciju, to je zahtijevalo umanjenje iznosa novčane potpore po litri mlijeka, tako da je prošlogodišnji iznos od 0,30 KM umanjen na 0,28 KM po litri mlijeka. Konstatacija je kako bi ova mjera mogla stimulativno djelovati na proizvođače mlijeka te će na taj način povećati broj grla i kvalitetu proizvedenog mlijeka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije