izvoz voća i povrća

Za robu iz BiH više neće biti dugih zastoja

izvoz
19.07.2021.
u 19:12

Svi proizvođači voća i povrća koji izvoze svoje proizvode iz BiH moraju to najaviti na vrijeme, a hrvatski organi će u tom smislu biti fleksibilni i sve će biti pregledano taj dan, rekao je danas Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH.

On je danas posjetio granični prelaz u Gradišci i razgovarao s Andrijom Mikulićem, glavnim državnim inspektorom Hrvatske, o problemima izvoza voća i povrća iz BiH.

Naime, bh. proizvođači svježeg voća i povrća su se u proteklom razdoblju žalili da predugo čekaju na graničnom prijelazu s  Hrvatskom, da fitosanitarna inspekcija kratko radi te da im duga čekanja kvare robu kojom su onda nezadovoljni inozemni kupci.

Košarac je istaknuo da je u prvoj polovici srpnja na graničnom prelazu Stara Gradiška pregledano i u Hrvatsku propušteno 106 pošiljki voća i povrća iz BiH.

"Informiran sam da su dosadašnja praksa i analiza stanja utvrdili da hrvatska strana može dnevno pregledati između 14 i 18 pošiljki", istaknuo je Košarac.

Dodao je kako vjeruje da će u tom kontekstu uspjeti osigurati odgovarajući vanjskotrgovinski promet proizvoda iz BiH tranzitno kroz Hrvatsku, a najvećim dijelom upućenih na tržište Slovenije.

"Apelirao sam i zamolio Mikulića da se, ukoliko se broj prijavljenih kamiona poveća, razmotri mogućnost produženja radnog vremena na graničnim prelazima, za što postoji fleksibilna spremnost hrvatskih organa", kazao je Košarac.

Na pitanje novinara je li problem što u BiH ne postoji zakon o carinskim prekršajima, a u vezi s digitalnim prijavama pošiljki, Košarac je rekao kako bi jedan od odgovora mogao biti "mali Schengen".

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, istaknuo je za Nezavisne kako je dobro što je dogovor u vezi s problemima domaćih izvoznika riješen ikada nego nikada.

"Nanesena nam je šteta u ranim sortama voća, a to je oko 20 posto. Problem je što smo lako mogli izgubiti kupce u Europskoj uniji koji su otkupljivali naše proizvode. Šteta je mogla biti mnogo veća da se nisu dogovorili, tako da pozdravljamo ovo i nadamo se da će sada roba neometano ići", kazao je Dojčinović.

Naveo je kako ovo mora biti pouka institucijama te da postane trajna mjera, a ne da se ponavlja svakog ljeta.

"Mi imamo isti problem sedam-osam godina i moramo napuštati svoje poslove i hodati od institucija do medija da nas zaštite", dodao je Dojčinović.

Enes Hasanović, tajnik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanske županije, istaknuo je da su do sada propadali kamioni voća i povrća koji su bili ugovoreni za izvoz.

"Ovo je napredak za poljoprivrednike. Dogovor je važan, posebno za proizvođače s većim količinama, jer ih nemaju gdje plasirati u BiH, a imaju ugovorene kupce u Europskoj uniji. Problem je i sa šljivom, malinom i kupinom, jer dnevno bude pušteno pet-šest kamiona, a ostali stoje", rekao je Hasanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?