Pčelarstvo

Za život od pčelarstva treba ljubavi, rada i ne previše očekivanja

31.03.2017.
u 08:00

Pčelara Tomislava Borasa iz Gornje Vitine u ljubuškoj općini u predvečerje smo zatekli u pčelinjaku. Situacija je djelovala poput prizora iz filma “Šaptač konjima”. Tomislav je išao od košnice do košnice, osluškivao, lagano kuckao…

Znatiželja nas je ponukala provjeriti što to ima u košnicama, a da ništa ne vidimo. Ne treba čak ni kuckati, na metar ili dva udaljenosti od košnice čuje se zvuk poput toka rijeke. Ako se kucne u košnicu, onda uslijedi snažan zvuk poput vodenog slapa koji traje dvadesetak sekundi, pa se opet stiša dok ne prijeđe u uobičajeno zujanje. Baš kad smo htjeli pitati je li tako stalno u košnicama, Tomislav, čija se obitelj generacijama bavi uzgojem pčela, objašnjava:

- Pčele su baš uspješno izimile ovu zimu. Bila je jaka i duga, pa nisu uzaludno izlijetale. Znači, kada su se aktivirale, onda je matica počela maksimalno polagati jaja, pa smo negdje oko 15. ožujka doživjeli izlazak mladih pčela. Stare pčele nestaju, što znači da se uspješno smijenila generacija starih pčela, čime kreće nova sezona, naglašava pčelar Tomislav, pa zaključujući zimsko razdoblje konstatira:

- Jaka zima pogodovala je hercegovačkim pčelarima jer pčele nisu uzaludno izlijetale, a, koliko znam, nije bilo ni šteta.

U Bosni je navodno bilo, ali kod njih je hladnije. Mrazove do -15 stupnjeva pčela koja je dobro pripremljena za zimu može izdržati. I za zvuk iz košnica pčelar Tomislav Boras ima objašnjenje:

- Ovih dana idealno je vrijeme za medenje, što podrazumijeva povećanu vlažnost zraka i temperature od 22 do 25 Celzijevih stupnjeva.

Pčele su donosile rijetki nektar i sada ga ventiliraju, pa se zato čuje lagani šum iz košnica. Na kraju smo pčelara Tomislava Borasa iz Gornje Vitine iz općine Ljubuški, s obzirom na praktično višestoljetno iskustvo njegove obitelji u pčelarenju, pitali kako je danas i može li se od pčelarstva živjeti.

- Za pčelarstvo treba dosta ljubavi, ne previše očekivanja, a maksimalno davanja i odricanja. Treba se zalagati, puno raditi i naglašavam - ne previše očekivati, jedino tako je uspjeh zajamčen, naglašava pčelar Tomislav Boras iz Gornje Vitine u ljubuškoj općini, kojemu se nakon dugog obiteljskog iskustva može vjerovati na riječ.

Što se tiče predstava da pčelari za dugih zima baš i nemaju posla, najveći pčelar južne Hercegovine, čija obitelj ima više od 1000 košnica, kaže:

- U pčelarstvu nema praznog hoda. Kada nema posla u pčelinjaku, onda su tu druge obveze, pčelari pripremaju nove košnice, prave okvirove, skladište med…, profesionalni pčelari uvijek imaju posla.

Tko je vrijedan u pčelarstvu, za njega nema stajanja. Naravno, pčelar Tomislav Boras, kao i ostali južnohercegovački pčelari, apeliraju na voćare da zaštitna prskanja obavljaju u kasnim popodnevnim ili ranim večernjima satima kako bi se zaštitile pčele. S obzirom na to da s voćarima, povrtlarima…, žive u svojevrsnoj simbiozi, apel pčelara morao bi se slušati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije