Parlament Federacije BiH

Zakon o MIO nije dobio većinsku podršku Doma naroda

umirovljenici
02.02.2017.
u 15:40

Klub izaslanika Bošnjaka se izjasnio da neće podržati zakon s amandmanom koji su predložili hrvatski izaslanici jer bi urušio stabilnost mirovinskog fonda Federacije.

Prijedlog zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju (MIO) nije dobio većinsku podršku na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Prethodno su većinom glasova bila odobrena dva amandmana Kluba izaslanika hrvatskog naroda, koji bi suštinski mijenjali ovaj zakon, inače predložen iz Federalne vlade, javlja Fena.

Jedan od amandmana predviđao je povećanje boda pomoću kojeg bi se, prema zakonu, izračunavala visina budućih mirovijn. Vlada je predložila da taj bod iznosi 13,6, dok bi, prema amandmanima, on iznosio 14,31.

Klub izaslanika Bošnjaka se izjasnio da neće podržati zakon s navedenim amandmanom jer bi urušio stabilnost mirovinskog fonda Federacije.

Nakon toga je federalni premijer Fadil Novalić, obrativši se Domu naroda, kazao da bi amandmani značili unošenje "eksplozivne naprave" u mirovinski sustav i dodao da ga se abolira od donošenja takvog zakona.

Drugi amandman Kluba Hrvata predviđao je polugodišnju odgodu primjene zakona, što Vlada nije predvidjela njenom varijantom.

Zakon je prema Vladinom prijedlogu odobrio ranije Zastupnički dom, ali nijedan pa ni ovaj zakonski akt ne može stupiti na snagu bez podrške oba doma Federalnog parlamenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije