Gospodarstvenici

Zapošljavanje poraslo za devet, prihod za sedam, a dobit za čak 25 posto

16.11.2015.
u 06:30

Posebno je naglašena potreba decentralizacije javnih prihoda kako bi Općina kao lokalna samouprava bila učinkovitija

U razdoblju od tri godine u općini Grude zapošljavanje je poraslo za devet, ukupan prihod za sedam i dobit za čak 25 posto. Podaci su to koji su izneseni na trećem susretu gospodarstvenika općine Grude, najzdravijem i najjačem segmentu ove općine. Na imanju "Marića gaj" okupilo se stotinjak gospodarstvenika s područja općine Grude, među njima i gospodarski giganti koji su lideri u nekoliko država, piše Večernji list BiH.

Ključni gospodarski trendovi

- Na susret su došli ljudi koji doprinose zapošljavanju na području općine Grude i izneseni su ključni gospodarski trendovi u posljednje tri godine, kazao je za "Večernjak" Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude i, uz predsjednika Općinskog vijeća Grude Draženka Vranješa, organizator susreta, istaknuvši točne brojke s početka teksta. Ovaj pozitivan trend dogodio se zahvaljujući investicijama u poduzetničke kapacitete koji su vidljivi i putniku namjerniku, a kamoli nekome tko ovdje živi i tko se svakim danom susreće s grudskim gospodarskim čudom koje stvaraju gospodarstvenici ovoga kraja u raznim oblastima. Uz analizu iznesenog stanja, govorilo se i o onom za što se Grude trenutačno moraju zalagati. Posebno je naglašena potreba decentralizacije javnih prihoda kako bi Općina kao lokalna samouprava bila učinkovitija. Također, istaknuto je zajedničko zalaganje Općine Grude i gospodarstvenika za pravedniji zakonodavni okvir koji se odnosi, prije svega, na porezne zakone kako bi bili postavljeni da potiču investicije, izvoz te ukupan razvoj i zapošljavanje. - Općinska uprava i vodstvo u potpunosti su otvoreni za prijedloge poduzetnika i suradnju kako bi se nastavio uspješan trend razvoja općine Grude u gospodarskom i svakom drugom smislu, kazao nam je Grizelj. Što se tiče zapošljavanja, posao ima 3400 Gruđana, a umirovljenika je malo više od 1700, što znači da Grude statistički imaju oko 2 zaposlenih na jednog umirovljenika i primjer su zdravog ekonomskog trenda u čitavoj BiH.

Potencijali općine

Na susretu koji je moderirao Zrinski Pelajić predstavljeni su razvojni, investicijski i ukupni gospodarski potencijali općine Grude od već poznatih nositelja razvoja do potencijala koji bi u idućim godinama mogli biti snažan vjetar u leđa daljnjem razvoju općine Grude. Tako je, primjerice, Pelajić prikazao Grude u brojkama, broj stanovnika, proračun, stopa zaposlenih i druge aktualne i zanimljive podatke. U Grudama je 170 gospodarskih društava, dok je 235 samostalnih obrta. Grudska poduzeća su u 2014. ostvarila prihode od 615,8 milijuna KM, dok je dobit iznosila 48,76 milijuna KM. Istaknuo je povoljan zemljopisno-prometni položaj, te od kakvog bi značaja bila izgradnja brze ceste na relaciji Mostar – Široki Brijeg – Grude i njihovo povezivanje na Jadransko-jonsku autocestu. Time bi se otvorila mogućnost gospodarskog razvitka i zaustavljanja iseljavanja stanovnika s ovih područja. Nazočnima su se, između ostalih, obratili i Ivan Jurilj, direktor REDAH-a, načelnik grada Slunja, grada prijatelja općine Grude, Jure Katić, kao i Goran Marić, koji su čestitali žiteljima Dan općine Grude. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije