Što kažu stručnjaci

Zašto žene žive duže od muškaraca? Nekoliko je važnih razloga

05.11.2023.
u 15:33

Stručnjaci smatraju kako žene, između ostalog, više brinu svom zdravlju i manje su sklone rizičnom ponašanju

Nitko od nas ne zna koliko točno vremena imamo na Zemlji, ali ono što znamo je da diljem svijeta žene uglavnom u prosjeku žive duže od muškaraca. Prema posljednjim podacima Eurostata, ureda za statistiku Europske Unije, očekivani životni vijek žena i dalje je dulji nego kod muškaraca. Podaci su za 2021. godinu, te je zbog pandemije očekivana prosječna dujina života pala za 0,3, prenosi ordinacija.vecernji.hr.

No, unatoč tome, očekivani životni vijek žena pri rođenju je 82,9 godina, a muškaraca 77,2 godine. Slični su podaci za SAD. Prosječni životni vijek žena je 79,3 godine u usporedbi sa 73,5 godina muškaraca, prema izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz prosinca 2022. Stručnjaci kažu kako je uzroka nekoliko.

Počinje s hormonima

Estrogen igra veliku ulogu u pomaganju ženama da žive dulje, rekli su stručnjaci za HuffPost. Barem je to tako dok žene ne prođu kroz menopauzu i njihova razina estrogena prirodno ne padne.

Estrogen održava krvne žile zdravima izazivajući širenje žila i poboljšavajući funkciju endotelnih stanica. Ovo može poboljšati protok krvi i smanjiti rizik od ateroskleroze, koja je glavni uzrok bolesti srca, rekao je dr. Robert Segal, kardiolog i osnivač Manhattan Cardiology.

 

Spomenuo je još jedan način na koji ovaj reproduktivni hormon pomaže ženama. On, naime, snižava razinu LDL (lošeg) kolesterola i podiže razinu HDL (dobrog) kolesterola. Protuupalna svojstva estrogena također pomažu smanjiti upalu u krvnim žilama, što bi moglo smanjiti rizik od kroničnih kardiovaskularnih bolesti poput koronarne bolesti srca, srčanog udara, moždanog udara i zatajenja srca.

Muškarci su skloniji rizičnom ponašanju

Još jedan razlog zašto žene žive dulje od muškaraca je taj što ne sudjeluju u rizičnom ponašanju tako često. Dr. Rohit Vuppuluri, interventni kardiolog iz Chicaga, rekao je da je vjerojatnije da će muškarci imati društvene navike kao što su pušenje, pijenje alkohola, korištenje droga i loš izbor prehrane.

Ovakva ponašanja povećavaju rizik od kroničnih bolesti poput hipertenzije, hiperlipidemije, dijabetesa, kronične opstruktivne plućne bolesti, kronične bolesti bubrega, ciroze jetre i pretilosti, što može dovesti do preuranjene smrti rekao je dr. Vuppuluri.

Muškarci također, smatra on, češće imaju opasne poslove, voze nesmotrenije i više riskiraju u sportu, što može dovesti do nesreća i ozljeda te im skratiti život, prenosi ordinacija.vecernji.hr.

Žene češće zdravije jedu

Redovita konzumacija zdrave, hranjive hrane može vam pomoći da živite dulje, a prema istraživanju, žene će to činiti češće od muškaraca. Blanca Garcia, registrirana dijetetičarka nutricionistica Healthcanal, kaže da viđa žene koje češće kupuju namirnice, planiraju obroke i traže pomoć nutricionista kako bi zadovoljile svoje prehrambene potrebe.

Čvrsto vjerujem da prehrana i tjelovježba igraju važnu ulogu u dugovječnosti osobe. Bolji izbor hrane održava tijelo u ravnoteži, a kretanje održava mišiće i kosti jačima, a žene su tome sklonije, rekla je Garcia.

Dr. Segal je istaknuo da svatko tko se redovito bavi tjelesnim vježbama ima veću vjerojatnost da će imati zdravije srce, bolju kontrolu tjelesne težine i opću dobrobit, a sve to može produljiti život godinama.

Promjene u prehrambenim navikama i navikama vježbanja, između ostalog, mogu pomoći i muškarcima i ženama da žive dulje i zdravije, dodao je dr. Segal.

Muškarci češće potiskuju emocije

Da, duboki osjećaji mogu dovesti do duljeg života. Avigail Lev, licencirani klinički psiholog te osnivač i direktor Bay Area CBT centra u Kaliforniji, vjeruje da su potiskivanje emocija i kraći životni vijek povezani.

Muškarcima društvo uvjetuje da duboko potiskuju svoje emocije. Zbog toga žene imaju više socijalnih bliskih relacija što im pruža podršku i oslonac, rekla je Lev.

Ona smatra kako potiskivanje emocija može povećati stres, povisiti razinu kortizola, negativno utjecati na san, narušiti odnose i međuljudske veze te povećati vjerojatnost poremećaja mentalnog zdravlja, uključujući traume, depresiju i tjeskobu.

Emocionalna supresija također je povezana s povišenim krvnim tlakom, kardiovaskularnim rizicima i slabijim imunološkim sustavom.

Dr. Naval Parikh, liječnik primarne zdravstvene zaštite i internist na Floridi, složio se s njom.

Žene obično imaju veće društvene mreže i jače društvene veze, što može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje. Ovaj sustav podrške znači da žene imaju bolje mehanizme za suočavanje sa stresom, napomenuo je.

Žene češće idu liječniku

Puno je vjerojatnije da će muškarci odbaciti bilo kakve epizode boli u prsima ili kratkog daha kao samo manji simptom koji će s vremenom nestati, umjesto da potraže liječničku pomoć kako bi saznali je li to nešto zabrinjavajuće, rekao je dr. Vuppuluri.

Dodao je kako se muškarci opiru traženju pomoći i nastavljaju rješavati svoje tegobe sve dok se ne nađu u teškoj situaciji, što onda dovodi do lošijih medicinskih ishoda.

A za one muškarce koji idu liječniku? Ne slušaju ih uvijek niti slijede njihove savjete. Studija Američke akademije obiteljskih liječnika iz 2017. pokazala je da do polovica muškaraca koji traže liječničku pomoć ne slijedi preporuke svog liječnika. To uključuje neispunjavanje recepata, neuzimanje recepata prema uputama, neponavljanje testova za njihovo stanje i nedolazak na kontrolu, prenosi ordinacija.vecernji.hr.

Vuppuluri je rekao kako je manje vjerojatno da će muškarci pristati na uzimanje lijekova ako se aktivno ne osjećaju dobro.

Dakle, za stanja kao što su hipertenzija, hiperlipidemija i dijabetes, muškarci su puno manje poslušni s lijekovima jer često ne osjećaju simptome. To može uzrokovati razvoj ireverzibilnih simptoma kao što su oštećenje ili zatajenje organa, kaže dr. Vuppuluri.

Stručnjaci upozoravaju kako pravovremeni odlasci liječniku, pridržavanje planova liječenja i česti pregledi mogu značajno utjecati na dugovječnost. Činjenje ovih stvari može usporiti razvoj kroničnih bolesti, kao što su problemi sa srcem, i pomoći ljudima da žive dulje i budu općenito zdraviji.

Tako i sama činjenica da ste žena ne jamči duži život. Postoje neke urođene prednosti, ali većina čimbenika koji predviđaju očekivani životni vijek osobe su navike pod njihovom kontrolom. Često vježbanje, konzumiranje zdrave hrane, odlazak liječniku, pronalaženje sustava podrške i još mnogo toga može pomoći svakome da vodi zdraviji život – dugi niz godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije