od 2004. do 2018.

Zbog korupcije u BiH osuđeno 175 muškaraca i 21 žena

07.05.2019.
u 09:15

Na adresu BiH godinama stižu upozorenja da borba protiv korupcije ne donosi priželjkivane rezultate, što potvrđuju podaci da optuženi mahom prolaze s blagim kaznama ili uvjetnom, ali to bi se moglo promijeniti u idućem razdoblju.

Statistike o presudama Suda BiH za koruptivna kaznena djela od 2004. do kraja 2018. pokazuju da je pravomoćno presuđeno 175 muškaraca i 21 žena na ukupno 197 g. zatvora, a situacija se mijenjala i nakon što su okončane drugostupanjske i trećestupanjske presude. Presuđeni su, uglavnom, prema dostupnim podacima, dobivali mizerne ili uvjetne kazne.

U istom razdoblju je optužbi oslobođeno 111 muškaraca i sedam žena. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH organiziralo je krajem travnja 15. konferenciju predsjednika sudova i glavnih tužitelja u BiH na kojoj je, prema podacima koji su objelodanjeni, uz redoviti presjek stanja u pravosuđu, poseban osvrt dan na procesuiranje predmeta organiziranog kriminala i korupcije, prenosi Glas Srpske.

Na konferenciji je usuglašeno ukupno 14 zaključaka u cilju, kako su kazali u VSTS-u, pravljenja određenih iskoraka u pravosudnom sustavu. U jednom od njih jasno je navedeno da sudovi trebaju znatno pooštriti kaznenu politiku u predmetima korupcije i organiziranog kriminala.

- Zajednički sastanak Stalnog povjerenstva za učinkovitost tužiteljstava i Stalnog povjerenstva za učinkovitost i kvalitetu sudova s predstavnicima najviših sudskih i tužiteljskih instancija sazivat će se mjesečno u cilju definiranja i analize mjera za unaprjeđenje procesuiranja predmeta korupcije i organiziranog kriminala te rješavanja ostalih sistemskih pitanja po potrebi - navedeno je u zaključcima.

Pozvani su predstavnici vlasti da usvoje izmjene i dopune zakona ili usvoje novi zakon o VSTS-u. Ukazano je i na potrebu da predsjednici sudova trebaju voditi računa o ravnomjernoj preraspodjeli predmeta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?