što je pokazalo izvješće

Zbog kreditnih zaduženja mogu se podržati samo najbolje pripremljeni projekti u Federaciji BiH

08.10.2020.
u 21:02

U vrijeme krize prouzročene pandemijom koronavirusa iz programa javnih investicija FBiH bit će za sada podržani samo oni projekti koji imaju najveći stupanj pripremljenosti za realizaciju. Takav je i stav povjerenstva koje je federalna Vlada imenovala kako bi se nadzirali projekti iz programa javnih investicija koji u svom polugodišnjem izvješću o radu u ovoj godini jasno napominju kako su financijska sredstva zbog krize ograničena, piše Večernji list BiH

Preporuke i vrijednost

“S obzirom na ograničena sredstva financiranja kapitalnih projekata, povjerenstvo je utvrdilo da je potrebno uredbom propisati dodatne kriterije kako bi se osiguralo da u program javnih investicija budu uključeni projekti s najvećim stupnjem pripremljenosti kako bi prednost imali projekti čija bi provedba bila izvjesnija u godinama na koje se odnosi program javnih investicija. I u polugodišnjem izvješću koje je spomenuto povjerenstvo podnijelo Vladi piše kako je usvojen nacrt programa javnih investicija Federacije BiH 2021. - 2023. koji sadrži 119 projekata. Od toga broja, 56 projekata je u provedbi, 58 kandidiranih, a dok je njih pet odobreno.

Ukupna vrijednost svih projekata je 14,8 milijuna maraka, od čega se 8,2 milijuna maraka odnose na kandidirane, 4,6 milijuna maraka na projekte čija je provedba u tijeku, a iznos od 1,9 milijuna maraka odnosi se na odobrene projekte. Povjerenstvo u svom izvješću sugerira federalnoj Vladi da se odobre oni projekti čija ja realizacija izvjesna kako bi se, kako pišu, tako izbjeglo kašnjenje, a time i stvaranje dodatnih troškova zbog nepovučenih kreditnih sredstava u slučaju kreditnog zaduženja. “Zbog tog razloga kao prioritetni projekti u program javnih investicija trebaju biti uključeni projekti s visokim stupnjem pripremljenosti, pogotovo kod projekata koji zahtijevaju pokretanje procedure za ino zaduženje. Za financiranje projekata iz programa javnih investicija, prema odluci federalne Vlade, djelomice ili u potpunosti, osigurana domaća ili ino sredstva koja su postala efektivna i njihova realizacija je u tijeku. Domaća sredstva su proračunska, prihodi prikupljeni od GSM licencije, sredstva županija, gradova, općina, javnih poduzeća, fondova, domaćih banaka i krajnjih korisnika namijenjena za financiranje ili sufinanciranje projekata. Ino sredstva su zajmovi ili donacije međunarodnih financijskih institucija (Svjetska banka, Međunarodna banka za obnovu i razvoj, Europska investicijska banka, Europska banka za obnovu i razvoj, Razvojna banka Vijeća Europe, Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj), Europske komisije, vlada pojedinih zemalja te drugih bilateralnih donatora.

Tuzla i Čapljina

Iz podataka iz federalne Vlade u 2020. godini kandidirana su i ocijenjena dva nova projekta: modernizacija vodnih usluga u BiH (za teritorij Federacije BiH), koji je predložilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te određivanja vrijednosti nekretnina, čiji je predlagač Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Odobreni projekti, za čije financiranje je, nakon zaključka Vlade Federacije BiH, pokrenut proces osiguranja potrebnih sredstava, a među njima su izgradnja bloka 7-450 MW TE Tuzla, rehabilitacija i modernizacija crpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina, projekt energetske učinkovitosti i žurni projekt vezan za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije