SASTAVLJANJE LISTA

Zbog pozicija na listama, mogući sukobi stranaka

izbori
Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
26.06.2014.
u 09:32

Sve dvojbe oko kandidata morat će biti otklonjene u idućih dvadesetak dana

Sve je manje neizvjesnosti kada su u pitanju sudionici izborne utrke u Bosni i Hercegovini. Središnje izborno povjerenstvo BiH trenutačno radi na provjeri i ovjeri prijavljenih koalicija, a njih je ukupno 24 za sve razine vlasti. I tu je situacija, barem stranački gledano, prilično jasna.

Bošnjačke stranke koalirat će samo u Republici Srpskoj, a međusobno će se boriti za poziciju u državnom predsjedništvu te u parlamentima BiH i Federacije BiH. Kako je i najavljivano, većina hrvatskih stranaka ide zajedno na izbore pod okriljem HNS-a. Određene nedoumice je izazvao podatak da koalicija nije prijavljena za izbor članova Predsjedništva BiH. No, doznajemo kako je riječ o tehničkom pitanju, jer nijedna od članica HNS-a izuzev HDZ-a BiH nije podnijela prijavu za ovu razinu vlasti. Tako će formalno HDZ BiH imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali će iza njega stati sve ostale članice koalicije unutar HNS-a. HDZ 1990., koji je ostao izvan velike hrvatske koalicije, nije prijavio bilo kakvu drugu koaliciju pa će na izbore ići samostalno na svim razinama.

Prve pukotine se naziru u oporbenom bloku u Republici Srpskoj. Još se ne zna hoće li i koga ujedinjena oporba predložiti kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednika entiteta. SDS navodno nije spreman prihvatiti da Mladen Ivanić drugi put bude oporbeni kandidat za srpskog člana državnog Predsjedništva. S druge strane, u PDP-u i NDP-u smatraju neprihvatljivim da SDS daje zajedničke kandidate za obje dužnosti. Sve dvojbe oko kandidata na svim razinama morat će biti otklonjene u idućih dvadesetak dana jer 14. srpnja istječe rok za predaju kandidacijskih listi. Koalicijski, ali i unutarstranački dogovori o kandidatima za pojedine pozicije i liste uveliko traju. Lako se može dogoditi da u nekim strankama i koalicijama dođe i do sukoba zbog raspodjele kandidacijskih mjesta. Puno je više onih koji bi htjeli na liste, nego što ima mjesta na listama.

Ključne riječi

Komentara 1

IL
ilicak
11:35 27.06.2014.

Auuuuu dokle smo stigli, svaka susa hoce da vlada auuuu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije