PROBLEMI S LJEKOVIMA ZA OBOLJELE OD KARCINOMA

Zbog sumnje u ispravnost, lijek stavljen izvan uporabe

27.02.2019.
u 12:00

Posljednjih godina pacijenti oboljeli od raka u FBiH, ali i RS-u, često se suočavaju s problemom nedostatka citostatika. Onkolozi ističu da nije problem ako lijek kasni tjedan dana. Ali, ako nestašica potraje, pacijenti moraju sami kupovati lijek u ljekarni.

Problem s natječajima

Vlatka Martinović iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH kazala je za Avaz da u FBiH trenutačno nedostaje određenih citostatika jer ne postoji mogućnost da ih nabave. - Istina je da postoje citostatici koji se ne mogu nabaviti, ali mi ih refundiramo. Tri puta provodili smo natječaj, ali nitko nam se nije javio. Ne žele nam se javiti na natječaj zato što se radi o vrlo jeftinim citostaticima, pa tako nikome nije u interesu uvoziti ih u BiH. Pacijent kada kupi citostatik u ljekarni, dođe s računom i mi refundiramo taj novac - kazala je Martinović, dodavši da je najbitnije da pacijenti neće biti bez lijekova. U bolnicama u RS-u vlada nestašica docetaksela, citostatika za liječenje karcinoma dojke i pluća, koji je krajem prošle godine stavljen izvan uporabe jer se javila sumnja u njegovu ispravnost. U ZZO-u RS-a kazali su za Srpskainfo.com da je u studenom tadašnji dobavljač “Evropa lijek” zatražio provjeru ovog lijeka u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. – To je urađeno nakon prijave UKC-a RS-a da jedna serija prilikom rastvaranja ima neuobičajenu boju. A procedura je takva da se, čim se javi sumnja u ispravnost, lijek stavlja izvan uporabe, što je dobavljač i uradio po nalogu ALM-a. Dakle, nije utvrđeno da je lijek neispravan, već je postojala sumnja u ispravnost – naglasili su u Zavodu. ZZO RS, još u studenom, pokrenuo je novu proceduru nabavke lijeka koja je okončana ovog mjeseca. U bolnicama u RS-u na ovom citostatiku je popriličan broj pacijenata.

Dostupan u ožujku

U pojedinim bolnicama u RS-u mjesecima nema ni LHRH agonista, lijeka za liječenje raka prostate. Taj lijek će biti dostupan početkom ožujka, a do nestašice je došlo jer, kako tvrde, dobavljač nije ispoštovao sve dogovorene obveze, priopćeno je. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?