Nakon što je preživio atentat, doživljava nove probleme na radnom mjestu

Zbog upozoravanja na malverzacije u KVP Matej Živković ostao bez plaće

18.05.2023.
u 14:54

Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH donijela je odluku kojom se obustavlja isplata plaće zamjeniku predsjednika ove institucije Mateju Živkoviću, koji je teško ranjen u atentatu u Sarajevu prije godinu dana. Obustava će trajati do, kako se navodi, rješavanja pitanja Živkovićeva radno-pravnog statusa, piše Večernji list BiH.

Potvrdio nam je to Živkovićev odvjetnik Sanel Nezirić, koji ističe kako će njegov klijent pravnim sredstvima osporavati očite pokušaje da ga se eliminira iz Komisije i da mu se onemogući ostvarivanje zakonskih prava. Tim prije što se kao argument za uskraćivanje plaće navodi to što Živković ne dolazi na posao.

Podsjećamo da je Živković dao opširan iskaz Tužiteljstvu BiH u kojem iznosi ozbiljne optužbe na račun svojih kolega u Komisiji, a makinacije u njezinu radu navodi kao motiv za pokušaj ubojstva koji je preživio i koji do danas nije rasvijetljen. Živković je nedavno, nakon godinu dana šutnje, upravo u intervjuu za Večernji list nagovijestio moguću pozadinu atentata, o čemu je informirao i istražna tijela.

Živković, koji je poslije dugotrajnog oporavka dobio i policijsku zaštitu, u svom šokantnom iskazu istražnim tijelima podsjetio je kako je upravo u vrijeme pokušaja njegova ubojstva, koje do danas nije razriješeno, intenzivno surađivao s tužiteljstvima i SIPA-om na slučajevima iz svoje ekspertize i nadležnosti Komisije za vrijednosne papire FBiH. Riječ je o slučajevima "Bosnalijek" pred državnim i županijskim Tužiteljstvom i slučaju "Profit" koji se vodi na Županijskom sudu u Sarajevu.

Izrazio je otvorenu sumnju da je sve što je tražio unutar Komisije preko tajnika te institucije dojavljivano osobama protiv kojih se vode postupci u slučajevima u kojima je svjedočio. Posljednji takav materijal je, ističe Živković, tražio na sam dan ranjavanja - 16. ožujka 2022. godine. Iako ne želi prejudicirati rezultate istrage pokušaja njegova ubojstva, u opsežnoj izjavi Tužiteljstvu BiH Živković vrlo izravno dovodi u vezu ono što mu se dogodilo s njegovim višegodišnjim upozoravanjem na nezakonite aktivnosti i zloupotrebe bivših i sadašnjih članova Komisije za vrijednosne papire. Navodi kako se u Komisiji zloupotrebljavalo autonomiju koju ta institucija ima kako bi se provodili ciljani nadzori "u svrhu kriminalizacije pojedinaca i gospodarskih poduzeća", a istodobno su propuštane poduzimati nužne mjere u nekim drugim predmetima iz nadležnosti Komisije. Kao primjer navodi slučaj trgovine dionicama Bosnalijeka i Triglav osiguranja.

Komisija za vrijednosne papire FBiH svojim odlukama već dugo izaziva kontroverze, ali sada bi sve, osim otvaranja opsežne istrage o njezinu radu, bilo skandalozno. Kako se neslužbeno doznaje, tužitelji već u nekoliko predmeta obrađuju podatke vezane uz djelovanje Komisije za vrijednosne papire u kojoj godinama glavnu riječ vode kadrovi vrlo bliski SDA.

Iako je Živković i sam, a i posredstvom svojih pravnih savjetnika, više puta tražio od nadležnih institucija da mu se omogući siguran povratak na posao ili omogući rad sa sigurne lokacije, od nadležnih institucija, pa ni od samoga KVP-a, nikada nije dobio jasan odgovor postoje li uvjeti za njegov siguran povratak na posao ni omogućava li mu se rad sa sigurne lokacije, odnosno mjesta gdje živi.

Uskraćivanje plaće i preispitivanje njegova radno-pravnog statusa predstavljaju nastavak pritiska na Mateja Živkovića da napusti Komisiju za vrijednosne papire Federacije BiH, ali i očigledno jasno pokazuje da su stvarne namjere obračun sa Živkovićem, ali i poruka ostalima da državne institucije ne funkcioniraju, odnosno da stvari upravo funkcioniraju tako da se ciljevi postižu prijetnjama i napadima. Živković je sad u poziciji da brani vlastito mjesto u Komisiji, što je, čini se, cijena iznošenja vrlo kompromitirajućih informacija o nezakonitostima u radu Komisije.

Za očekivati je da, zbog svega što se događa oko Komisije za vrijednosne papire FBiH i njezine ozbiljne kompromitacije, Parlament Federacije BiH preispita njezin rad, kao i kadrovska rješenja koja su rezultat odluke bivšeg saziva Parlamenta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije