Čapljina

Žene rade na preciznijim poslovima

04.01.2017.
u 11:00

Dugi su redovi nezaposlenih u ispostavama zavoda za zapošljavanje u općinama juga Hercegovine, međutim, radnike odgovarajućih profila nije baš lako naći. Zanimljiv oglas pojavio se ovih dana. Tvrtka “Adria Histhil”, najveći proizvođač presadnica povrća u BiH, traži specifičnu radnu snagu, a koju i kakvu govori nam Ivica Borovac, komercijalist ove tvrtke:

- Ulazeći u 2017. , ponovno nam se pojavila potreba za radnom snagom, prvenstveno se radi o ženskim osobama.

Za sezonu nam treba velik broj ruku, da se tako izrazim. Broj nije fiksan, ali treba nam između 25 do 30 žena. Budući da svaka sezona nosi neke svoje specifičnosti, mijenjaju se zahtjevi kupaca koji traže sve veću specijalizaciju proizvoda.

Raste i proizvodnja, a dio ranije angažiranih i obučenih radnika dođe do posla u svojoj struci. Bude tu i mladih inženjera, koji idu za poslom za koji su se obrazovali, pa postaje uobičajeno u ovom razdoblju tražiti radnu snagu.

- Zanimljivo, vi za precizne poslove, kao što je u prvom redu cijepljenje presadnica, odnosno tek nekoliko dana starih biljčica, tražite isključivo dame. Jesu li one pouzdanije, preciznije ili..?

- Pa jesu, zato što je prvenstveno fizionomija ruku i cijela povezanost s psihologijom kod žena dosta drukčija u tom vidu, nego kod muškaraca, jer njima je prirodno kad dođu i vide da ih sjedi pedeset na jednom mjestu.

Potom, dođe ih deset, petnaest novih koje osam do deset sata kaleme. Imaju tanje prste, lakše se služe samim kalemom, žiletima, malim klipsama koje to spajaju itd. Za muškarce je taj posao i zbog robusnije građe, debljih prstiju, nedostatka strpljenja, pa i predrasuda, teže prihvatljiv. Tako smo se u tom dijelu proizvodnje opredijelili za žensku radnu snagu, jednostavno, puno je funkcionalnije i preciznije kad to rade žene!

One to drukčije shvaćaju. Muškarci više vole fizičke poslove, utovar, sijanje i slično, gdje malo više do izražaja dolazi akcija i fizičke predispozicije, nego taj misaoni, precizniji dio”, naglašava ing. Borovac te dodaje:

- Što se tiče radnika koji nam trebaju u duhu poslovanja, da tako kažem, pratimo i taj dio, pa osobe koje dolaze budu prijavljene, imaju socijalno i zdravstveno, sve što proizlazi iz radnog odnosa dok su zaposlene. Dakle, nisu klasični sezonci koji dođu samo na ‘keš’ dnevnicu, već jednostavno zaposleni u pravom smislu riječi. Na kraju krajeva, efektivna godina kod nas je sedam, osam mjeseci, pa tako nakon godine dana imate 70, 80 posto učinka prijave i svega ostalog, što je dosta dobro s obzirom na to da je riječ o naizgled sezonskom poslu.

Dakle, tvrtka “Adria Histhil” traži tridesetak radnica za poslove cijepljenja sadnica povrća. Sadnja cijepljenih presadnica postaje trend u dijelu Europe koju proizvodnjom pokriva rasadnik iz Gabele, a to su zemlje od Italije, odnosno Sicilije, pa sve do Moldavije.

Uz već poznate dinje i lubenice, cijepe se i rajčice, paprike, patlidžani, pa čak i krastavci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?