Traže se alternative

Zlato, metali i umjetnine kao zamjena za novac

24.09.2016.
u 09:00

Financijski kriminal odavno je poznata stvar u poslovnom svijetu, a u zemljama koje nemaju detaljnu provjeru još je rasprostranjeniji.

Financijski kriminal

O tome je za Al Jazeeru govorio i poznati sveučilišni profesor Bojan Dobovšek koji prati trendove neformalne ekonomije i otkriva zašto su zemlje bivše države vrlo plodno tlo za tu vrstu ilegalnih aktivnosti. U oblasti financijskog kriminala najpopularniji su upravo poslovi kojima se izbjegava plaćanje poreza.

- Na prvom mjestu tu je klasični organizirani kriminal kojim se novac zarađuje trgovinom droge, trgovinom ljudi, pa taj novac troši za aute, kuće i slično; potom imamo tzv. srednji kriminal, gdje se kriminalno stečeni novac investira u gospodarstvo – ‘pranjem’ se novac pokušava legalizirati. U konačnici je ono što danas nazivam elitnim organiziranim kriminalom – kapital je već legaliziran preko tvrtki sestrinskih poduzeća koja su registrirana na Kajmanskim otocima ili nekim drugim poreznim oazama, što rade i multinacionalne kompanije. Upravo zbog deregulacije financijskog sektora i svih tih financijskih transakcija, došlo je do ove posljednje financijske krize. Budući da se pokušava otkrivati i zabraniti takve transakcije, trendovi su da se novac mijenja za neke druge vrijednosti – zlato, dijamante, rijetke metale za industriju, a i umjetnine...

Ističe da u zemljama bivše države zakonodavstvo još u cjelini nije provedeno pa su one crna rupa za “pranje” novca.

Pojačati nadzor

- Nema nadzora nad bankama kakav bi trebao biti, a interes samih banaka je dobiti novac. Njega najviše ima na nelegalnom tržištu. Navedeni kriminal teško se otkriva jer se radi knjiženjem, računalno i transakcijama, objašnjava profesor Dobovšek. A on sam otkriva da je sve popularnije plaćati umjetninama. Ističe usporedbu da je, primjerice, Van Gogha lakše prenijeti i sakriti nego zlato u protuvrijednosti od 100 milijuna eura.

- Najlakše je trgovati i sakriti umjetnine na području enklava u Republici Srpskoj, govori sveučilišni profesor Dobovšek ističući da su takve nezakonitosti moguće ondje gdje nisu jake neovisne institucije istraživanja i gdje je neizgrađena država.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?