Alisa Mahmutović

Zlostavljači moraju odgovarati za ono što su uradili Mahiru

tribina Mostar
FENA
26.01.2016.
u 07:54

Tijekom tribine, Mahirova majka Alisa je ustvrdila kako kako je Mahir u Internacionalnoj školi na Ilidži trpio psihičko, fizičko te seksualno nasilje

Alisa Mahmutović, majka tragično nastradalog dječaka Mahira Rakovca, kazala je u ponedjeljak uvečer u Mostaru kako je za nju jedina utjeha i pravda zbog gubitka sina promjena legislative, odnosno odgovornost onih koji su počinili nasilje nad Mahirom.

- To znači donošenje takvog zakona da maloljetnici kada navrše 18 godina odgovaraju za ono što su uradili, ako se vještačenjem utvrdi da su svjesni onog što čine, a Mahirovi zlostavljači su toga itekako bili svjesni. To je za mene pravda, kazala je Mahmutović u izjavi novinarima uoči tribine "Pravdom protiv društva nasilja", koju su Mostaru organizirali Centar za kritičko mišljenje i portal tačno.net.

Dodala je kako će se usredotočiti i na organiziranje fondacije u koju će biti najbolji stručnjake iz regije i Europe kako bi pomogli onima koji su bili ugroženi kao Mahir.

- Želja nam je i da napravimo i opservatorni centar za zlostavljače, jer je i njima pomoć prijeko potrebna, kazala je Mahmutović.

Mahir Rakovac tragično je nastradao 14. prosinca 2015. godine, skočivši s osmog kata zgrade u kojoj je živio, a kako tvrde roditelji, to je učinio jer je bio sustavno izložen verbalnom, fizičkom i seksualnom nasilju od učenika Internacionalne škole na Ilidži u Sarajevu.

Organizatori tribine u Mostaru smatraju kako je tragedija Mahira Rakovca razobličila sve predsrasude na kojima se temelji bh. društvo te kako je bh. društvo – društvo nasilja.

Neke od tema na tribini bile su utjecaj rata na nasilje u društvu, međuvršnjačko nasilje te pitanje jesu li škole danas uopće odgojne institucije.

Mahirov očuh, Dubravko Lovrenović, kazao je kako se nadaju i vjeruju da će pravda za Mahira biti zadovoljena, a što je pravda neka kaže zakon. 

Govoreći o obrazovnom sustavu u našoj zemlji, Lovrenović je kazao kako je sustav namjerno, a ne slučajno, degradiran jer je, kako tvrdi, škola oduzela profesoru autoritet, dostojanstvo i onu ulogu koju pedagog primarno mora igrati u ulozi učenika.

- Mi moramo vratiti dostojanstvo prosvjetnim radnicima, ali također postaviti pitanje kako da prosvjetni radnik bude pedagog kada živi u društvu koje favorizira sve moguće negativnosti, kazao je Lovrenović te se upitao koji je to kriminalac u BiH osuđen.

- Cijeli sustav treba biti rasklopljen, remontiran i uspostavljen iznova na potpuno drugim osnovama, smatra Lovrenović.

Tijekom tribine, Mahirova majka Alisa je ustvrdila kako kako je Mahir u Internacionalnoj školi na Ilidži trpio psihičko, fizičko te seksualno nasilje.  

- Saznali smo prekasno. I ja sam saznala prekasno. Osjećala sam da nešto nije uredu i da se s Mahirom nešto događa, ali cijela moja okolina me uvjeravala da je riječ o adolescenciji. Što se zapravo događalo saznala sam na dan njegova ukopa od njegova školskog prijatelja, kazala je Mahmutović.

Naglasila je kako su do sada dobili jako puno e-mailova iz cijele BiH u kojima, kako kaže, ljudi ne smiju reći kažu da su im djeca počinila samoubojstvo uslijed vršnjačkog nasilja jer imaju drugo dijete koje ide u istu školu i boje se što će biti s tim drugim djetetom, a nema sankcioniranja za počinitelje.

- Naše bh. društvo mora napraviti veliki pritisak jer se ovo tiče svih nas. Danas je Mahir, sutra je nečije drugo dijete. Ali teško će doći do promjene sve dok moderna obitelj ne zamijeni patrijarhalnu obitelj. Sve dok nas budu učili da se iz kuće ništa ne iznosi, mi nećemo imati šanse, ocijenila je Mahmutović.

Istaknula je kako je, nakon što su izišli u javnost o ovome slučaju, u spomenutoj školi uslijedio roditeljski sastanak na kojemu im je padagogica kazala da se ništa ne brinu jer su u pitanju maloljetnici i da im po tom pitanju ne može nitko ništa.

- Jedna je majka predložila i da se cijeli slučaj prebaci na obiteljsko nasilje, odnosno da je Mahira seksualno zlostavljao Dubravko Lovrenović, ustvrdila je Mahmutović.

Lovrenović je tijekom tribine, pored ostalog, naglasio kako je našoj zemlji potrebna nova religija – religija solidarnosti jer inače se nadalje "možemo samo uništavati".

- Djeca će nestajati i djeca će postajati ono, što meni ni danas nije jasno do kraja, što su dječaci i djevojčice radili Mahiru – kazalo je Lovrenović.

Pored majke Alise i očuha Dubravka, na tribini u Mostaru govorio je i sociolog Esad Bajtal koji je naglasio kako slučaj Mahira Rakovca govori sve o našem školstvu i sustavu obrazovanja.

- U našem današnjem, modernom odgojnom obrazovanju, nigdje nema odgojne komponente koja je ključna i koja uči ponašanju i poštivanju drugoga. Naše današnje školstvo u programskom smislu zasnovano je na etnologikama, etnoideologijama, kleroideologijama, čiji je ključni princip isključivost. Ta isključivot je došla do izražaja u slučaju Denisa, Haruna i evo Mahira, kazao je Bajtal. 

On je naglasio kako slučaj s Mahirom nije incident, već potpuno razvijen sustav degradacije ljudskog bića. Naglasio je pri tome kako se kod ovog slučaja ne smije stati te da mora biti razriješen na civiliziranoj ravni pravne države, pravnog društva gdje će vladati zakoni, a ne ljudi.

Bajtal je također kazao kako mu je u povodu tribine u Mostaru, točnije u subotu večer, došao e-mail u kojem ga se poziva da se javi kako bi mu se ispričao dio priče za koju on ne zna jer je pristao da sudeluje na tribini i bude "instrument u rukama kolega koji su odavno prešli sve granice ljudskosti i humanosti...".

- U potpisu je ženska osoba koja je pored imena i prezimena ostavila i broj telefona na koji bih se ja trebao javiti. Pokušao sam joj odgovoriti odmah e-mailom međutim dobio sam odgovor kako moj e-mail nije moguće poslati. Međutim, jutros sam na internetu pronašao sliku mene i sudionika ove tribine s naslovom "Centar za kritičko mišljenje i portal 'netočno.net' organiziraju hajku na temu 'Lešinarenjem protiv islama, Bošnjaka, Turaka, Arapa", ponedjeljak, 25. 01. 2016. hotel Bristol Mostar.

Ovo je strašno što se sve pravi od jedne strašne tragedije djeteta i za ovo netko mora odgovarati, kazao je Bajtal. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?