prometna strategija FBiH do 2030.

Zračne luke u Mostaru, Sarajevu i Tuzli čekaju milijunske investicije

03.11.2016.
u 09:00

Tri zračne luke u FBiH, Mostar, Sarajevo i Tuzla, čekaju nove investicije zbog povećanog prometa čiji se kontinuirani rast, prema projekcijama stručnjaka, očekuje i sljedećih 10-ak godina.

Prometna strategija

Zračna luka Sarajevo, čiji je prosječni godišnji kapacitet putnika oko 800.000, trebala bi proširiti postojeći terminal i izraditi novi cestovni prilaz, u što će biti uloženo oko 40 milijuna eura. Zračna luka u Mostaru, čiji su cestovni pristup stručnjaci ocijenili kao dobar, trebala bi u budućnosti imati nova i primjerena taksi-stajališta te novo pristupno svjetlo za polijetanje i slijetanje. Planira se asfaltirati platforme II i dodatne četiri pozicije za oznaku “C”, “push back”. Zračna luka Tuzla, koja je zbog pojačanoga prometa tereta ojačala poziciju na prometnoj karti FBiH, u budućnosti bi trebala dobiti potrebnu infrastrukturu koja bi trebala pojačati kapacitete.

Za razliku od sarajevske zračne luke, iznosi investicija u Tuzli i Mostaru nisu spomenuti. Svi ovi podaci izneseni su u dokumentu “Prometna strategija FBiH do 2030.”. “Prometna strategija za cilj ima identificiranje akcija potrebnih za razvoj prometnog sustava FBiH u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. Prometna strategija je alat za projektiranje i planiranje čiji je cilj pravljenje puta za buduće investicije u FBiH vezane uz prijevoz i promet”, stoji u dokumentu. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?