predsjedatelj Zastupničkog doma BiH

Zvizdić: Blokadom Federacije BiH, SDA bi blokirala demokratske procese

Foto: BHRT
15.02.2023.
u 19:00

Čini mi se da SDA razmišlja o blokadi Federacije Bosne i Hercegovine, putem potpredsjednika FBiH (Refik Lendo op.a.), čime bi bio omogućen tehnički mandat Vlade, već šestu ili u budućnosti sedmu, osmu godinu, što je potpuno neprihvatljivo, izjavio je za BHRT predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Istaknuo je da je BiH parlamentarna demokracija i da izvršnu vlast formira ona koalicija koja ima većinu potpisa unutar zakonodavne vlasti.

"Imajući u vidu da nova koalicija 'Osmorke' plus HDZ BiH ima većinu potpisa i u Zastupničkom domu i u Domu naroda Parlamenta FBiH, sasvim je logično očekivati da potpredsjednik SDA postupi krajnje korektno i da ne blokira formiranje Vlade FBiH, jer bi to značilo poništavanje demokratskih načela i blokiranje demokratskih procesa", rekao je Zvizdić.

"Mislim da SDA ne smije više silaziti ispod razine političkog dostojanstva, potpredsjednik FBiH koji dolazi iz reda SDA treba potpisati odluku o imenovanju Vlade FBiH i mandatara i novoj koaliciji dati priliku da realizira ono što je obećavala u predizbornoj kampanji", naveo je Zvizdić.

Dodao je kako ne očekuje da će se blokada provesti u nekom dužem vremenskom razdoblju, ali da, ako ipak do toga dođe, za očekivati je da visoki predstavnik reagira na adekvatan način i omogući formiranoj većini formiranje Vlade FBiH, odnosno omogući da se vlast u BiH formira na načelima parlamentarne demokracije.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije