Zvizdić potvrdio

Pripremljeno 28 poglavlja Upitnika Europske komisije

09.11.2017.
u 16:11

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH kazao je da što se tiče Upitnika Europske komisije, 28 poglavlja je pripremljeno i verificirano i ulazi u fazu prevođenja.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović obratili su se javnosti nakon održane sjednice državnog organa izvršne vlasti.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH kazao je da što se tiče Upitnika Europske komisije, 28 poglavlja je pripremljeno i verificirano i ulazi u fazu prevođenja. Još pet radnih grupa treba u narednih sedam do deset dana dostaviti odgovore, piše Klix.ba. 

Zvizdić je rekao da je završen Nacrt dokumenta okvirnog proračuna institucija Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2018. do 2020. godine dodajući da je riječ o ozbiljnom dokumentu koji na tri godine promatra kretanje u financijskoj i fiskalnoj politici. Najavio je da će se brzo izaći i s proračunom za 2018. godine. 

Kako kaže, Vijeće ministara BiH usvojilo je dodatna grant sredstva za prošišćavanje otpadnih voda u Zenici. Danas je usvojen i Sporazum između BiH i Kine za ukidanje viza nositeljima običnih putovnica. 

Usvojena je i inicijativa za vođenje pregovora za restruktuiranje željeznica čime se ispunjava i jedan od uvjeta reformske agende. Zvizdić je istaknuo i da se aktivno radi na revitzalizaciji Unske pruge. 

Ministar financija i terzora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da BiH kasni sa proračunom jer se dugo čekalo na utvrđivanje Globalnog fiskalnog okvira. Kako kaže, po ustaljenoj metodologiji izrađen je i Program za javne investicije. 

Bevanda dodaje da je danas usvojen Zakon o Agenciji za osiguranje depozita koji je krovni zakon sa četiri entitetska zakona i da u tom slučaju nema nikakvog prijenosa nadležnosti. 

Što se tiče usvojenog zaključka kojim bi se trebalo usporiti povećanje cjena na duhan, Bevanda je rekao da je na sjednici Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH zaključeno da u našoj zemlji cvijeta siva ekonomija. 

On je rekao da pored UNO BiH trebaju djelovati i drugi organi jer se ova institucija ne može sama boriti protiv sive ekonomije. 

Na pitanje o sastanku sa predstavnicima MMF-a, Bevanda je kazao da ne smatra da će MMF odustati od temeljnih strukturalnih odrednica. Kako kaže, postoje neke dobre stvari poput kontrole nad sredstvima i zapošljavanju. 

U priču se uključio i Zvizdić koji je kazao da MMF nije ulazio u strukturu sadržaja Zakona o trošarinama BiH te da je sa njima razgovarano samo o realizaciji mjera. 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović komentirao je problem oko opskrbe plinom. On je rekao da u slučaju opskrbe plina radi se o opskrbi dva korisnika te da je to regulirano državnim sporazumom. On ističe da se u pograničnom području mogu se sklapati ugovor i zaključiti aranžman kakav je zaključan između RS-a i Hrvatske. 

Šarović smatra da je greška to što Hrvatska nije obavijestila BiH o protokolu koji je potpisan s manjim bh. entitetom. On je kazao da kada dođe do nekih problema ugovorna strana bila je dužna obavijestiti drugu državu da bi se po toj informaciji rješavale stvari.
"Potpisivanje sporazuma je bilo nepotrebno i stvorilo je čitavu državnu priču koja je nepotrebna", kazao je Šarović. 

Istaknuo je da su dvije kompanije mogle da se dogovore i da Hrvatska obavijesti BiH da je postignut dogovor, ali da to susjedna zemlja nije uradila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?