Ustavni sud

Za EU neprihvatljiv pojam bjanko ostavki ministara

Ustavni sud
12.09.2012.
u 09:06

Očekuje se da svoju ocjenu o bjanko ostavci ministra Desnice Radivojevića da i Venecijanska komisija

Usprkos službenim tvrdnjama iz Ustavnog suda Federacije BiH kako je šestero sudaca o svim bitnim pitanjima u sporu oko legalnosti ostavke ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića postiglo “načelnu suglasnost”, neizvjesno je donošenje odluke u ovom predmetu od kojeg ovisi daljnje funkcioniranje vlasti u Federaciji BiH.

Status quo

Do odluke ostaje status quo, a to znači da odnos snaga u Vladi Federacije ostaje izjednačen - osam naprema osam. Upravo bi glas Desnice Radivojevića mogao biti presudan u korist SDP-a i njegovih ministara. No, ministar Radivojević zasad ne može sudjelovati u radu Vlade niti obnašati ministarsku dužnost. Razlog su privremene mjere Ustavnog suda, prema kojem se Budimirova odluka o prihvaćanju ostavke mora poštivati do konačne presude. Za očekivati je da u međuvremenu Vlada Federacije nastavi s radom, ali će, kao i proteklih tjedana, zaobilaziti škakljivija politička pitanja i strateške odluke. Potvrdilo se to i tijekom jučerašnje sjednice Vlade, kada su uglavnom usvajane tehničke i politički nesporne odluke. Podnositelj zahtjeva Ustavnom sudu, federalni premijer Nermin Nikšić, očito se nada da bi suci mogli poslušati i glasove iz Europske unije koji jasno ukazuju da praksa bjanko, odnosno kuvertiranih ostavki nije sukladna demokratskim vrijednostima koje se baštine u Europskoj uniji. Doznajemo, kako bi takve poruke mogli poslati i europski dužnosnici koji danas dolaze u Sarajevo na razgovore s bh. liderima o provedbi Mape puta za dobivanje kandidacijskog statusa za Europsku uniju. Očekuje se da svoju ocjenu o bjanko ostavci ministra Desnice Radivojevića da i Venecijanska komisija. Ovom neupitnom pravnom autoritetu pismom se obratio premijer Nermin Nikšić, zatraživši stav Komisije o sporu koji se još uvijek vodi pred Ustavnim sudom Federacije BiH.

Očekuje se odluka

U sličnim slučajevima koji su zabilježeni u regiji Venecijanska komisija je iznijela vrlo odlučan stav o neprihvatljivosti bjanko ostavki. Treba istaknuti i da je način odlučivanja u Ustavnom sudu Federacije BiH vrlo otežan, jer već duže vrijeme ova pravosudna institucija radi bez jedne trećine sudaca. Ovaj problem postoji već duže vrijeme, ali odgovorni još nisu našli način i dogovor da riješe ovu situaciju i otkoče rad institucije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?