EKONOMIJA

Za pola godine trgovinski minus srezan za 557 milijuna maraka

strajk  (1)
Robert Anić/Pixsell
06.11.2010.
u 11:13

Podaci za prvu polovinu godine govore da je ukupna robna razmjena s inozemstvom iznosila 9,6 milijardi KM

Bosna i Hercegovina bi 2010. godinu mogla završiti s manjim vanjskotrgovinskim deficitom nego prethodnih godina. Iako s većinom glavnih trgovinskih partnera još uvijek imamo negativan saldo razmjene, određeni pozitivni pomaci ipak se naziru.

Povećanje 13 posto

Podaci za prvu polovinu godine govore da je ukupna robna razmjena s inozemstvom iznosila 9,6 milijardi KM, što je povećanje od oko 13 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. godine. Ostvaren je izvoz u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde KM, što je povećanje od čak 32,5 posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Istodobno, uvoz je dostigao 6,2 milijarde maraka, a povećana je i njegova vrijednost, i to za 4,5 posto. U takvoj situaciji vanjskotrgovinski deficit je iznosio 2,8 milijardi KM i u odnosu na isto razdoblje 2009. godine manji je za 16,3 posto. Pokrivenost uvoza izvozom je u nešto boljem omjeru nego prošle godine i iznosi 54,2 posto. Promatrajući strukturu robne razmjene po najznačajnijim uvoznim i izvoznim stavkama za prvo polugodište 2010. godine, vidljivo je da su nafta i naftne prerađevine, strojevi i aparati, bazni metali te prehrana dominirali na strani uvoza, dok su najznačajnije izvozne pozicije aluminij, željezo i čelik te njihovi proizvodi, potom električna energija, rezervni dijelovi za autoindustriju, kao i razni gotovi proizvodi kao što su namještaj, odjeća i obuća.

Ohrabrujući podatci

Kada su u pitanju glavni vanjskotrgovinski partneri BiH, ohrabrujuće zvuče podaci da je izvoz u Njemačku i Sloveniju porastao za više od 38, a u Srbiju za više od 36 posto.

Raste i izvoz bh. proizvoda u Italiju, i to za 30 posto te u Hrvatsku za skromnih 2,7 posto. S druge strane, od ovih pet glavnih trgovinskih partnera BiH uvoz je povećan samo iz Hrvatske i Srbije, ali znatno manje od izvoza u te zemlje. Iako se posljednjih nekoliko mjeseci bilježe pozitivni pomaci, ekonomski stručnjaci smatraju da će trebati još mnogo godina kako bi BiH do

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?