Razgovor

Zajednička želja da se negativne tenzije u BiH što prije smire

razgovor
VL FOTO
10.01.2012.
u 10:19

Središnja tema 
susreta poglavara bio je katoličko-muslimanski dijalog u BiH i šire

Nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić primio je u svojoj rezidenciji reis-ul-ulemu Islamske zajednice u BiH dr. Mustafu Cerića. Zajednička im je želja da se negativne tenzije što prije smire te da svi zajedno rade na izgradnji pravednog mira u zajedničkoj domovini BiH.

Doprinos dijalogu

Dvojica vjerskih poglavara u osobnom razgovoru izmijenila su mišljenja o raznim pitanjima koja se tiču BiH i šire zajednice. Uoči susreta ,kardinal Vinko Puljić je kazao novinarima kako je riječ o uobičajenom susretu, koji se inače održava svake godine u ovo doba. Kako sam ja u Papinskom vijeću za dijalog, a dr. Cerić kao predstavnik vjerskih poglavara na europskoj razini, razmjena informacija između nas je potrebna i uobičajena, kazao je kardinal Puljić. Tako je i ovaj put. Ono što bi trebalo naglasiti odnosi se na Vijeće za dijalog i kako u tom kontekstu surađivati. Stoga želimo izmijeniti pitanja koja se tiču međureligijskog dijaloga, koja su na poseban način zanimljiva i kada je u pitanju BiH, odnosno djelovanje našeg međureligijskog vijeća, naglasio je nadbiskup Vinko Puljić. Inače, središnja tema razgovora bio je međureligijski dijalog odnosno katoličko-muslimanski dijalog ne samo na razini BiH nego i na europskoj i svjetskoj razini. Budući da je reis Cerić bio aktivni sudionik oba katoličko-muslimanska foruma, koji su održani 2008. godine u Rimu i 2011. godine u Ammanu, te da je kardinal Vinko Puljić član Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kojemu je na čelu kardinal Jean Luis Tauran, sugovornici su razmijenili mišljenja o osobnom doprinosu tom dijalogu kao i o doprinosu dijaloga koji se općenito vodi na razini BiH. Suglasni su kako je izbor BiH da bude domaćin međunarodnog susreta za mir, koji će se održati pod nazivom “Ljudi i religije“ od 9. do 11. rujna 2012. u Sarajevu u organizaciji Zajednice svetog Egidija svojevrsno priznanje zalaganju za dijalog na razini BiH.

Međureligijsko vijeće

Zajednica svetog Egidija je pokretač susreta u povodu dvadesete obljetnice opsade Sarajeva, a domaćin su Vrhbosanska nadbiskupija i Islamska zajednica u BiH, a među pozvanima je i Srpska pravoslavna crkva i druge vjerske zajednice, naglasili su jučer nakon sastanka u Sarajevu kardinal i reis. Kardinal Puljić i reis Cerić su, također, razgovarali o aktualnim pitanjima vezanim za dijalog u Međureligijskom vijeću BiH kao i o dijalogu na razini Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH. Kardinal Puljić je upoznao reisa Cerića s inicijativama koje su pokrenute u Vijeću za ekumenizam i međureligijski dijalog Biskupske konferencije BiH kojemu je on na čelu.

Komentara 2

BK
B Kosa
20:54 10.01.2012.

Park Komarica zive u B Luci njemu je red primiti sto mu je Dodik pripremijo neko priznanje a stado je rastjerano i pobjeglo i nikada se vise nece vratiti

PA
park
18:17 10.01.2012.

a Komarica primi orden sa poleđinom Karadžića i Mladića , efendija ga odbi , pa dragi biskupe ko ti rastira stado pa da orden **** uzmeš , bog da ti oprosti , a vjernici neće nikad !?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?