CENTRALNA BANKA BIH

Zasad ništa od kovanica manjih od 5 feninga

novac
VL FOTO
09.01.2011.
u 14:54

Kovanje kovanica od jednog feninga nije racionalno niti bi bilo ekonomski opravdano, naveli su iz Centralne banke BiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine zasad ne namjerava kovati kovanice od jednog feninga, iako bi se time stalo u kraj trgovcima koji ostvaruju ekstraprofit na zaokruživanju cijena, s obzirom na to da ih inspekcije slabo kontroliraju, prenijele su agencije.

-Analize korištenja kovanice apoena pet feninga pokazale su da kovanje kovanica od jednog feninga nije racionalno niti bi bilo ekonomski opravdano, naveli su u Službi za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

U udrugama potrošača ističu da bi građanima bilo lakše kada bi postojale kovanice od jednog feninga s obzirom na to da trgovci uglavnom nisu pošteni, pa ne zaokružuju cijene u skladu sa smjernicama Centralne banke, te da s pravom očekuju da imaju i najmanje apoene kovanica, kao što imaju zemlje okruženja.

-Inspekcije to trebaju kontrolirati, ali je upitno koliko su one revne. Centralnoj banci je najlakše reći da je skupo kovati jedan fening, a vjerojatno nemaju ni procjenu koliko to košta, izjavila je Gordana Bulić iz Saveza udruga potrošača Bosne i Hercegovine.

Tajnik Udruge potrošača Sarajevske županije Mesud Lakota istaknuo je kako je problem kod naplate usluga, jer kupci kad plaćaju račune plaćaju zaokruženu cijenu, te da je rješenje kovanje sitnijih kovanica od pet feninga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?