Dramatična noć

Zatočeni stranci prijateljima: “Drže nas bez hrane i vode”

zastupnici12
klix.ba
08.06.2013.
u 11:12

Guverner CB BiH Kemal Kozarić rekao je da je BiH napravljena nepopravljiva šteta. Prosvjednicima je nudio ostavku u zamjenu za puštanje stranih bankara

Dan nakon dramatičnih događanja u i oko Parlamenta u Sarajevu, ponovno su organizirana prosvjedna okupljanja građana u većem broju gradova.

Prosvjedi i jučer

U Sarajevu su ih jučer predvodili studenti kojima se priključilo i nekoliko tisuća građana s različitim porukama, uglavnom usmjerenim protiv vlasti. Ipak, glavna tema je i dalje cjelodnevna blokada u kojoj su prosvjednici do ranih jutarnjih sati u petak držali zastupnike, ministre, strane goste, ali i oko 1500 zaposlenika državnih institucija. I ranije su se održavali prosvjedi, ali još se nije dogodilo da u potpunoj blokadi prosvjednici drže ključne institucije. Dok se većina zaposlenika okupljala po uredima i razmjenjivala informacije, oni najodvažniji su pokušali izaći. No, u tome su vrlo brzo spriječeni od prosvjednika koji su blokirali sve izlaze. Tek nekolicina zaposlenika uspjela je pobjeći kroz prozore, a pri tome su se neki od njih i ozlijedili. Ubrzo je i osiguranje unutar objekata zabranilo pokušaje izlazaka, ističući kako je to rizično. - Najveća panika je bila među mladim zaposlenicima, uključujući trudnice, te žene koje imaju malu djecu. Bilo je tu i bolesnih, a nekima je pozlilo, jer su se prenosile različite informacije i glasine. Kada smo ušli u noć, najviše smo brinuli hoće li nam dostaviti hranu - priča nam jedna od zaposlenica Parlamenta. Priličnu nervozu izrazili su i sudionici ekonomskog foruma koji se održavao u četvrtak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Riječ je o bankarima, diplomatima i drugim uglednim gostima iz inozemstva. Neki od njih su htjeli po svaku cijenu izići iz zgrade, jer su imali zrakoplovne karte za povratak kući Kontaktirali su veleposlanstva svojih zemalja. Mnogi su propustili letove kojima su trebali otići iz BiH, a situaciju u BiH usporedili su s onom u Iranu i Afganistanu. Kada su vidjeli da im je onemogućeno kretanje, tražili su razgovor s predstavnicima bh. vlasti, a pozivali su i svoja veleposlanstva. Preko društvenih mreža su informirali da su zatočeni bez vode i hrane. Većina zastupnika bila je u svojim uredima, tek povremeno izlazeći u hodnike.

Pokrenuli tužbu

Najviše problema imao je zastupnik Slavko Jovičić Slavuj, kome je morala biti ukazana i liječnička pomoć. Na zdravstvene probleme su se žalili i neki od stranaca, te zaposlenika državnih institucija, kojima je strpljene s vremenom bilo sve manje pa su na kraju odlučili pokrenuti tužbu protiv organizatora prosvjeda. Nakon što su oko četiri sata ujutro svi napustili zgrade Parlamenta i Vijeća ministara, jučer su ovi objekti djelovali sablasno. U njima je uglavnom bilo samo osiguranje. Istodobno, policija je potvrdila da je pustila na slobodu pet prosvjednika koji su uhićeni zbog onemogućavanja pripadnika policije u obavljanju zadataka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?