31. obljetnica

100.000 hodočasnika, 60 svjetskih zemalja, stotine svećenika...

Međugorje
26.06.2012.
u 09:20

Prije 31. godinu prema svjedočenjima šestero vidjelaca u Međugorju, ukazala se Gospa

Trideset prva obljetnica Gospina ukazanja u Međugorju u jednom od najvećih Marijanskih svetišta u svijetu proslavljena je euharistijskim gozbama, molitvom i pomirenjem s Bogom. Prije 31. godinu, prema svjedočenjima šestero vidjelaca, u Bijakovićima u župi Međugorje, ukazala se Gospa Kraljica mira i pozvala je na mir, vjeru, obraćenje, molitvu i post. Iako Crkva o međugorskim ukazanjima još nije izrekla svoj sud, Međugorje je tijekom godina odredište mnoštva hodočasnika koji u ovom mjestu molitve traže utjehu i duhovnu okrjepu. Tako je bilo i na ovogodišnjoj proslavi na kojoj sudjeluju hodočasnici iz cijelog svijeta.

Bosonogi u Međugorje

Kroz međugorsko svetište u nedjelju i ponedjeljak prošlo je oko sto tisuća hodočasnika štovatelja Gospe Kraljice mira. Na dan svetkovanja 31. obljetnice Gospina ukazanja, u ponedjeljak 25.lipnja Međugorje se probudilo obasjano suncem koje nije spriječilo domaće i inozemne hodočasnike da se u velikom broju okupe u Svetištu Kraljice mira. Tijekom ponedjeljka kolone hodočasnika pristizale su vozilima, autobusima i pješice u Međugorje. Među njima i veliki broj mladih vjernika koji su unatoč vrućini došli i bosonogi iz Ljubuškog, Čapljine, Posušja, Širokog Brijega, Gruda, Tomislavgrada, Mostara, Imotskog… i već u jutarnjim satima okupili se na misi koju je predvodio međugorski svećenik fra Danko Perutina: “Danas častimo Blaženu Djevicu Mariju Kraljicu mira Isusovu i našu majku i želimo joj zahvaliti ovim hodočašćem i ovom sv. misom za 31. godinu njezinih ukazanja i milosti koje smo primili po njezinom zagovoru ovdje u Međugorju.“ Po njegovim riječima, cilj hodočašća je susret sa živim Bogom. O 31. obljetnici Gospina ukazanja u Međugorju mišljenje je iznio i fra Karlo Lovrić u svojoj propovjedi”. Gospa je željela obraćenje ne samo ove župe, već preko ove župe i cijelog svijeta. Koliko je bilo obraćenja do sada to samo Bog zna. Pouzdano se zna da su u Međugorju nikla mnoga svećenička i redovnička zvanja.“

Brdo Križevac

U župnoj crkvi, kapelici klanjanja i vanjskom oltaru gotovo svakog sata govorila se misa na hrvatskom i osamnaest svjetskih jezika. Oko svetišta i u novim i starim ispovjedaonicama nekoliko stotina domaćih i stranih svećenika ispovijedalo je hodočasnike. Mnogi su vjernici išli na Podbrdo, mjesto prvog ukazanja i na brdo Križevac moleći krunicu za mir. U Međugorje je s velikim križem stigao i Ante iz Solina i s njim skupina od još pedeset hodočasnika. Središnja proslava 31.obljetnice održana je u ponedjeljak u večernjim satima kada je koncelebriranu misu na platou iza crkve sv. Jakova predvodio dr. fra Ivan Sesar provincijal hercegovačkih franjevaca i bivši međugorski župnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?