kriza

Agencija Moody's Italiji srušila rejting za čak tri razine

'Silvio Berlusconi, Italy\'s prime minister, arrives for an evening dinner function at the G8 summit in Deauville, France. Photo: Press Association/Pixsell'
'Chris RatcliffePress Association'
05.10.2011.
u 16:00

Zbog pada rejtinga Italiji, mogao bi stati pad kamata u Hrvatskoj. I sedam mađarskih banaka pod prijetnjom pada rejtinga

Italija, treće najveće gospodarstvo Europske unije, pretrpjela je novi udar. Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's toj je državi u srijedu smanjila rejting za čak tri razine. Tako talijanske državne obveznice od sada imaju rejting A2 s negativnim očekivanjem, a imale su rejting Aa2. To je prvi put od 1993. da je Moody's Italiji snizio rejting, a nedavno je isto učinila i agencija Standard&Poors'. Obje su dale jednak razlog – talijanski je javni dug previsok, a povjerenje koje ima premijer Silvio Berlusconi za provođenje prijeko potrebnih reformi, čini se, više ne postoji.

Problemi u Italiji izravno se odražavaju i na Hrvatsku. Smanjenje rejtinga države gotovo automatski dovodi i do smanjenja rejtinga banaka koje drže obveznice.

– Bankarski je kanal najvažniji za prelijevanje krize. U posljednje vrijeme vidi se pritisak na rast troškova banaka. Trend pada kamatnih stopa u Hrvatskoj mogao bi stati – izjavio je bankar koji je htio ostati anoniman. Objašnjava kako su CDS-ovi talijanskih banaka (mjerilo rizika) na maksimumu, a porasli su i oni domaći.

– To rezultira skupljim zaduženjem talijanskih banka koje će se odraziti i na domaće. Rast profitabilnosti domaćih banaka sada postaje upitan, a trend pada kamatnih stopa zaustavit će se – kaže naš sugovornik.

Moody's se okomio i na mađarske banke. Razmatra snižavanje rejtinga sedam tamošnjih banaka zbog nedavno odobrenog zakona koji vlasnicima hipotekarnih kredita omogućava otplatu duga uz popust. Spominju se OTP banka, FHB, Erste banka BayernLB i GE Capital.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?