Preuzimanje

Američki milijarder S. Kroenke kupio Arsenal

'A sign advertises a sale outside the fan shop of English Premier League soccer club Arsenal at their home ground, the Emirates Stadium, in London April 11, 2011. Arsenal said on Monday it had agreed
'CHRIS HELGREN'
12.04.2011.
u 06:00

U vlasništvu engleskog nogometnog kluba ostao je još i ruski čelični i telekomunikacijski magnat A. Usmanov koji ima 27% dionica

Američki biznismen i sportski mogul Enos Stanley Kroenke (63) povećao je svoj udio u nogometnom engleskom prvoligašu Arsenalu na 62,89 posto, a usto će dati ponudu za kupnju ostatka kluba, pišu svjetski mediji. Naime, S. Kroenke bio je najveći pojedinačni dioničar sa 30 posto dionica Arsenala, a svoje je vlasništvo povećao kada je preko svoje tvrtke Kroenke Sports Enerprisess (KSE) kupio udjele Dannyja Fiszmana (16,1 posto) te lady Nine Bracewell-Smith (15,9 posto). KSE je ponudio 11,759 funti po dionici, što znači da je vrijednost kluba 731 milijuna funti (1,2 milijarde dolara). Prema britanskim zakonima KSE je sada obvezan dati ponudu za potpuno preuzimanje ostalih dionica kluba.

Sportski mogul

Kroenke, koji se bavi nekretninama, a u svom vlasništvu ima i nekoliko sportskih klubova u Sjedinjenim Državama, poput košarkaškog kluba NBA lige Denver Nuggetsa, hokejskog kluba NHL-a Colorado Avalanche te Colorado Rapidsa, nogometnog kluba, tako bi sada trebao preuzeti potpunu vlast nad klubom, a drugi najveći dioničar Arsenala ruski je čelični i telekom-magnat Alisher Usmanov, koji drži 27 posto dionica Arsenala.

Kroenke tvrdi da troškovi preuzimanja neće teretiti klub, odnosno klub neće biti ni na koji način jamstvo bilo kakvog financijskog instrumenta koji bi trebao poslužiti za preuzimanje i koji bi ga mogao dugoročno oslabiti ili destabilizirati.

Prihodovni klubovi

Prema Deloitteovu izvješću o prihodima i zaradama nogometnih klubova u 2010. Arsenal je peti na svjetskoj ljestvici nogometnih klubova, drugi na engleskoj ljestvici odmah iza Manchester Uniteda te je u lanjskoj sezoni prihodovao 274,1 milijun eura, odnosno 396,4 milijuna dolara.

Preuzme li Stan Kroenke Arsenal, to bi značilo da je polovica Premier Lige od 20 klubova u stranom vlasništvu, uključujući top-četvoricu. Naime, Manchester United u vlasništvu je američke obitelji Glazer, Chelsea ruskog milijardera Romana Abramoviča, a Manchester City posjeduje šeik Abu Dhabi Mansour bin Zayed-al Nahyan.

Arsen Wenger, trener Arsenala, pozdravio je Kroenkeovo preuzimanje te kazao: "Surađivao sam sa Stanom Kroenkeom na sastancima uprave proteklih nekoliko godina i vjerujem da je njemu u srcu interes Arsenala. On poznaje povijest i tradiciju kluba i razumije našu ambiciju da klub vodimo na način koji osigurava i štiti našu dugoročnu budućnost". Kroenke je naravno uzvratio rekavši da je Arsenal fantastičan klub s posebnom tradicijom i sjajnim menadžerom u liku A. Wengera. Namjeravamo graditi budućnost na ovom bogatom naslijeđu i donijeti klubu nove uspjehe".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?