ANALIZA

Amerikanci poštuju igrače, za V. Britaniju Hrvati ne postoje

lobiranje
VL FOTO
02.05.2011.
u 11:32

Hrvatsko pitanje koje je prije deset godina bilo tabu tema, danas je otvoreno na međunarodnoj razini

Što će lobiste u Washingtonu i Bruxellesu dočekati ukoliko čelnici Hrvatskoga narodnog sabora Dragan Čović i Božo Ljubić uistinu otvore predstavništva HNS-a u ta dva grada? Internacionalizacija hrvatskoga pitanja se dogodila. Više spontano nego planski, više kao reakcija na slijepu Lagumdžijinu želju za vlast, nego kao proaktivno djelovanje. No pomak se ipak dogodio.

Bez državnika

Hrvatsko pitanje koje je prije deset godina bilo tabu tema danas je otvoreno na međunarodnoj razini. Točno je da se njime u većini slučajeva ne bave državnici i vodeći diplomati nego trećerazredni činovnici. No ono je ipak izašlo iz okvira BiH. A lobiste će dočekati prije svega američka politika koja drži ključeve rješenja stanja u BiH Bijela kuća ima dvije ključne točke kada je riječ o odnosu prema BiH.

Prva je da žele graditi dobre odnose prema Bošnjacima kao europskim muslimanima, a druga je da je dobra i daytonska struktura samo dok je mirno. Hrvati ih ne zanimaju sve dok ne postanu istinski čimbenik na terenu. Nasuprot Washingtona, Berlin pokušava igrati aktivniju ulogu u izmjenama nepravedne daytonske strukture. Čak je i sama njemačka kancelarka Angela Merkel preuzela na sebe i svoje najbliže suradnike rješavanje iznimno zamršene situacije nakon što je bošnjačka politika Hrvate kao narod gurnula u oporbu, no nije joj uspjelo. Njemačka će i ubuduće igrati bitnu ulogu, no ne presudnu. Poglavito nakon neuspjeha kancelarkine inicijative. Pa ipak Njemačka je u potpunosti prozrela hegemonističke nakane dijela bošnjačke političke elite.

S druge strane, za britansku politiku Hrvati u Bosni i Hercegovini jednostavno ne postoje. U značajnoj mjeri katastrofalnom položaju Hrvata doprinio je upravo i engleski visoki predstavnik Paddy Ashdown. Sudeći prema ponašanju britanskih diplomata, Hrvati su remetilački čimbenik u bošnjačko-srpskoj konfederaciji zvanoj BiH. Rusija igra posve drukčiju diplomatsku igru, znatno povoljniju za Hrvate. Takav ruski stav nije plod djelovanja hrvatske politike, nego lobiranja iz RS-a. Rusi brane princip da je nadglasavanje bilo kojeg naroda u BiH nedopustivo, pa tako i Hrvata. Takvim stavom prije svega štite pozicije Republike Srpske.

Tiha diplomacija

Sve jača i prisutnija Ankara ne krije da su joj prioritet Bošnjaci. Daju punu potporu vlasti u Sarajevu koja je pregazila volju hrvatskog biračkog tijela.

Čvrsto u Vijeću za provedbu mira zastupa stavove bošnjačke političke elite. Sarajevo u Ankari ima istinskog saveznika. Vatikan je znatno oprezniji. Izražava zabrinutost zbog majorizacije Hrvata. Tiha vatikanska diplomacija pokušava spriječiti daljnje pokušaje narušavanja pozicije Hrvata. Kada se Mostar razočarao u jalovi Zagreb pogled je usmjeren na apeninski poluotok - prema Vatikanu. No možda su ta očekivanja bila prevelika.

Odgovornost na Čoviću i Ljubiću je ogromna. Dugogodišnji nerad na suštinskim pitanjima dolazi na naplatu upravo sada kada su im saveznici najpotrebniji.

No nemaju ih puno. Pa ipak nije sve još izgubljeno. Potrebne su godine i godine dugoga rada, lobiranja, financijskih sredstava, ali i artikuliranje jasnih interesa da bi trud urodio konkretnim rezultatom - hrvatskom federalnom jedinicom u sklopu međunarodno priznatih granica BiH.

Ključne riječi

Komentara 3

PA
park
14:05 02.05.2011.

Prije Nove Godine bio sam kod rođaka u SAD_u i sa njegovim prijateljima Amerikancima \"dokačio\" se pitanja BiH . Mnogi od njih su tankog znanja o moj Domovini , ali svi znaju za Srebrenicu i koje taj zločin napravio , kad spomenete holokaust ljudi ustanu , kada kažete Srebrenica čujete samo ahh jaa Bosnien Serbs..... Ovo saznanje je jedno od glavnih stubova politike SAD prema Bosni , a za to su zaslužni naši iseljenici , naši lobisti koji govore istinu ! Drugi faktor koji definiše politiku SAD prema BiH je u svakom slučaju Turska . Biti Bosanac (Bošnjak) u Turskoj znači biti uspješan , cijenjen , uticajan , pošten , a u Turskoj danas ima oko 6- 7 miliona Bosanaca već 3 i 4 generacije koji za svoju zemlju ne žale da daju i krvi ako treba . Turska je najvažni saveznik SAD na prostoru Bliskog Istoka , a Bosna je na putu da to postane na Balkanu zajedno sa Albanijom . Konačno stav Američkog veleposlanstva u BiH je toliko jasan i za Srbe i za Hrvate da to stvarno mora biti deprimirajuće za njih , a u to će mo se uskoro i uvjeriti !?? Konačno kada su Srbi protjerivali Muslimane i Hrvate iz Bosne nisu mogli ni sanjati da će mnoga djeca iz tih konvoja završiti prestižne koledže i fakultete i svoje znanje pokazivati (savjetovati) ministru vanjskih poslova Velike Britanije , a ta djeca su ona ista djeca iz Bosanskih zbjegova koja jasno i nedvosmisleno daju do znanja šta se događalo u Bosni i šta spremaju ovi današnji vukodlaci . Hrvati od početka igraju na pogrešnu kartu , ako misle da im je budućnost sa Rusima i Srbima najbolja neka im je sretno !

KL
KlaWocin
22:40 02.05.2011.

Sve zemlje na svijetu gledaju samo svoje interese, tako i amerikanci i turci itd. Biti bosanac u Turskoj ne znači ama baš ništa, to su oni \"jadnici\" i tamo možete biti samo robovi i ništa više, da bi ste dobili bilo kakva prava morate promjeniti ime prezime i odreći se sebi te postati turčin, ali to je vama lako jer vas je većina starija od nacije u koju se kunete! Jednu stvar muslimani ne shvaćaju Hrvati i Srbi su narod koji ne želi ovakvu a bogme ni onakvu (centraliziranu) državu bez obzira na političare. e sad možemo se ili ćemo se dogovoriti ili će nam djeca opet ratovati? Odgovornost je na Muslimanima ni Inzko ni Moon neće ratovati nego opet mi između sebe? Sad moj park aferim!

KI
kitikat
02:20 03.05.2011.

@KlaWocin nit ce biti rata,niti treceg entiteta,slab si politicki analiticar,zar ne vidis da nova vlada u SA funkcionira dobro,ne osjeca se nedostatak HDZ-a,nasuprot,stvari su krenule sa nule,ova tema ce biti aktuelna jos pola godine a onda HDZ ode u zaborav,zaa cetiri godine nece biti ni H od HDZ-a,a o stranackom programu da i ne pricam,nemaju ga ni sada ,kako ce ga imati nakon cetiri godine opozicije,i ne zaboravi,veliki je mac nad glavama HDZ-ovaca,znacemo vise posle presude PRlicu i kompaniji u Hagu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?