njemački izbori

Angela Merkel trijumfirala, ali neće moći sama formirati vlast!

merkel,steinbruck
REUTERS/PIXSELL
Autori: am/VLM,
22.09.2013.
u 18:15

Očekuje se da će se u idućih nekoliko tjedna obavljati razgovori o potencijalnom koaliranju, a komentatori na isključuju ni novu “veliku koaliciju” CDU-a i SPD-a

Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel i Kršćansko-socijalna unija CSU osvojili su 42,0 posto glasova na današnjim njemačkim izborima za Bundestag, ali neće moći sastaviti Vladu, jer njihovi dosadašnji koalicijski partneri, liberalni FDP nije prešao izborni prag, pokazale su prve izlazne ankete. Socijaldemokratska partija SPD kancelarkinog izazivača Peera Steinbrücka osvojila je 26,0 posto glasova.

Njihovi koalicijski partneri, zeleni, dobili su 8,0 posto glasova. Ljevica je osvojila 8,5 posto glasova, a malo ispod izbornog praga od pet posto ostao je AfD, Alternativa za Njemačku.

– Od vas tražim da mi date snažni mandat kako bih i u iduće četiri godine mogla služiti Njemačkoj i Nijemcima. Moj je cilj jača Njemačka s više ugleda u Europi, Njemačka koja brani svoje interese, ali koja je i prijatelj brojnih zemalja – kazala je Angela Merkel na zadnjem predizbornom skupu održanom u subotu.

– Birači će odlučiti pa ne želim to više komentirati. Ovo nije igra i još ništa nije odlučeno. Zatražio bih da se poštuje volja birača, oni odlučuju o izbornom pobjedniku, a ne istraživana javnog mnijenja i neki analitičari – kazao je Steinbrück u Frankfurtu, gdje je i glasao i gdje je svojim pristašama kazao da do posljednjeg trenutka vjeruju u to da mogu pobijediti.

>>Analiziramo što će donijeti najvažniji europski izbori

>>Ključan utjecaj na najmoćniju ženu svijeta ima njezin suprug

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?