Mraz nanio veliku štetu u vinogradima: “Nije bilo spasa”

25.04.2024.
u 15:46

Mraz koji je početkom tjedna pogodio unutrašnjost zemlje nanio je veliku štetu u vinogradima Moslavine i Plešivice te u nekim dijelovima Hrvatskog zagorja, priopćili su u četvrtak iz Udruge Bregovita Hrvatska. 

Predsjednik Udruge Bregovita Hrvatska Miroslav Polovanec ističe da poljoprivrednici, a posebno vinogradari i voćari, na svojoj koži osjećaju koliko se klima promijenila, ta da iz godine u godinu te promjene vinogradarima nanose veliku štetu.

“Kada smo u veljači vidjeli da temperature prelaze 20 stupnjeva znali smo da će loza propupati, no da je u nastavku proljeća može uništiti naglo zahlađenje. Prije ovotjednog mraza neki su izboji loze dosezali 40 centimetara. Bujanje loze uranilo je najmanje mjesec dana u odnosu na prethodna desetljeća”, naveo je Polovanec.

Među vinogradima koji bilježe najveću štetu oni su Vinarije Miklaužić iz Popovače.

Vlasnik Marko Miklaužić navodi da je na 17 hektara vinograda mraz nanio stopostotnu štetu.

“Riječ je o mrazu u noći s nedjelje na ponedjeljak. Nadali smo se da temperatura neće jako pasti, pa smo u vinogradu palili bale sijena. To stvara jaki dim i uzrokuje turbulencije zraka što može pomoći ako je temperatura do minus jednoga stupnja. Nažalost, temperatura je pala na minus tri i vinogradu nije bilo spasa. Unatoč tome iduće smo jutro po lozi prskali aminokiseline što joj je svojevrsni lijek za stres. Idućih dana vidjeli smo da je sve bilo uzalud“, naglasio je Miklaužić.

U vinogradu je najveću štetu pretrpjela vinova loza autohtone sorte škrlet koja se prostire na 11 hektara, a na ostalih šest su muškat, crni merlot i crni pinot.

Miklaužić se nada da će loza roditi bar u manjim vinogradima, onima na drugim lokacijama gdje se loza nije toliko brzo razvila.

Udruga Bregovita Hrvatska regionalna je organizacija za vinsku regiju Središnja bregovita Hrvatska. Ta regija obuhvaća pet vinogorja: Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja i Moslavine te Plešivice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?