ulazak RH u EU

Austrijski mediji: Dijete koje zadaje brige ukrcava se na Titanic

'23.06.2013., Zagreb - 01.07.2013.  Republika Hrvatska postaje 28. clanica Europske unije. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
29.06.2013.
u 13:46

Dnevnik "Krone Zeitung“ piše da će se u ponedjeljak 4,5 milijuna Hrvata ukrcati na parobrod u pravcu europske budućnosti, navodeći upit neimenovanog hrvatskog novinara "zašto to bezuvjetno mora biti Titanic?“

Gotovo svi austrijski mediji u subotu izvještavaju o ulasku Hrvatske u Europsku uniju u ponedjeljak 1. srpnja ove godine i svečanosti koja se tim povodom održava u Zagrebu. Neki od njih tom su događaju posvetili više prostora, drugi manje, no svima im je zajedničko to što svoja izvješća temelje na konstatacijama da je Hrvatska nakon rekordnog pregovaračkog procesa zaslužila da postane 28. članica EU-a, navodeći pritom njene potencijale, ali i neriješene probleme, visoku stopu nezaposlenosti, tešku gospodarsku situaciju, korupciju, neobrađene poljoprivredne površine i druge hrvatske boljke.

Nakon čestitke uglednog bečkog dnevnika "Die Presse“ i naslovnici "Dobro došla Hrvatska“ otisnutom na hrvatskom jeziku u petak, u subotu austrijski radio i televizija ORF na svom portalu izvještava o Hrvatskoj i njenom dugom putu do Europe, koji je kako se navodi za nju bila "jedina moguća opcija“.

Dnevni list Der Standard, uz opsežan intervjuu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem donosi i tekst pod naslovom "Hrvatska žaluje, jer Merkel ne dolazi na slavlje“, uz podnaslov "Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u nedjelju prvi put u Zagrebu“. Nedolazak njemačke kancelarke povezuje se s tzv. "Lex Perković“.  Isti izvor prenosi i izjavu austrijskog trgovinskog predstavnika u Zagrebu Romana Raucha koji kritizira novi hrvatski Zakon o strateškim investicijama koji donosi prednosti projektima vrijednim iznad 150 milijuna kuna ( ca. 20. miliona eura), uz napomenu da je riječ o negiranju stvarnosti.

– U vremena kao što su ova i 5 milijuna eura su mnogo – ističe Rauch, a prenosi Der Standard. Rauch tvrdi da je taj Zakon gotovo neprimjenjiv za privatne ulagače, i da ide u prilog samo deblokiranju velikih državnih investicija.

Pod naslovom "Hrvatski ulazak u EU: Dijete koje zadaje brige na Titanicu“ dnevnik "Krone Zeitung“ piše da će se u ponedjeljak 4,5 milijuna Hrvata „ukrcati na parobrod u pravcu europske budućnosti“, navodeći upit neimenovanog hrvatskog novinara „zašto to bezuvjetno mora biti Titanic?“. List piše kako je RH prva zemlja koja ulazi u EU „bez ikakvih iluzija“. Navodi kako Austriju i Hrvatsku vežu posebno dobri i prijateljski odnosi, na obostranu korist: Austrija je prvi strani investitor u hrvatsko gospodarstvo, a Hrvatska je za Austrijance druga, najpoželjnija turistička destinacija.

Krone ističe i strah Hrvata od rasprodaje njihove zemlje, ističući kako privatizacija izaziva kod stanovništva „nacionalizam i strah od gubitka posla“.

– Još uvijek je previše Titovog socijalizma i glavama ljudi – napominje list i uspoređuje Hrvatsku sa Slovenijom. List također piš ie o velikim razlikama između regija u RH i nespremnosti Hrvata da Srbima odobre dvojezične topografske natpise. Također je najavio dolazak austrijskog saveznog kancelara Wernera Faymanna na svečanost u Zagreb.

Pod naslovom „Hrvatska – Hotspots“ dnevni list Kleine Zeitung, uz ostalo, piše o tome kako Hrvati umorno gledaju na Europu i nabraja hrvatske hitove zbog kojih svakako treba posjetiti Hrvatsku: more, jezera, prekrasne plaže, gradove upečatljive arhitekture i gostoljubive domaćine.

Srdačnu dobrodošlicu Hrvatskoj u europsku obitelj zaželio je i bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn u tabloidu „Heute“, ispisanom na hrvatskom jeziku. 

>> Milanović: Posve iskreno i od srca želim Srbiji svako dobro

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?