CARSTVO NEKRETNINA

Barišićev prijatelj Pavo Batinić s carinskom plaćom postao tajkun

'22.11.2010., Remetinec, Zagreb - Mladen Barisic, bivsi sef Carinske uprave i bivsi riznicar HDZ-a koji je pod istragom zbog afere Fimi-Media izlazi iz pritvora zatvora u Remetincu.  Photo: Goran Stan
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/6
07.06.2011.
u 08:00

USKOK navodno sumnja da je Barišić novac od Fimi medije ulagao preko Batinića. n

Pavo Batinić, donedavni šef protokola Carinske uprave i bliski prijatelj njezina bivšeg ravnatelja Mladena Barišića posjeduje pravo carstvo nekretnina u Zagrebu.

Batinić je navodno na meti istražitelja USKOK-a zbog sumnje da je Barišić preko njega novac koji je izvukao preko Fimi medije ulagao u nekretnine.

Popis nekretnina u vlasništvu Batinića, koji je do prije mjesec dana radio u Carini s plaćom između 10.000 i 15.000 kuna, impresivan je. On je, prema podacima koje je prikupio Večernji list, vlasnik stana od 59 četvornih metara na Kalinovici, stambene zgrade u samom centru Zagreba u Petrovoj ulici površine 544 četvorna metra, i to u suvlasništvu sa suprugom Lucom Batinić s kojom dijeli vlasništvo i nad kućom i gospodarskom zgradom od 384 kvadrata u Ogrizovićevoj ulici.

Vlasnik i investitor

Batinić je vlasnik i dviju četvrtina kuće i dvorišta od 662 kvadrata u Heinzelovoj ulici, a vlasnik je i triju stanova od 76, 36 i 78 četvornih metara u stambeno-poslovnoj zgradi u Trakošćanskoj ulici. Batinić i njegova supruga tako su ukupno vlasnici 1507 četvornih metara stambeno-poslovnog prostora i dvorišta!

Na tim nekretninama Batinić ima ukupno 2,35 milijuna eura založnih prava banaka, odnosno kredita.

Batinić se, naime, usporedo dok je radio u Carini intenzivno bavio i građevinskim biznisom pa osim kao vlasnik nekretnina pojavljuje se i kao investitor u gradnji stambeno- poslovnih zgrada. Tako je preko tvrtke Kormax s Rodoljubom Mikulićem Batinić sagradio stambenu zgradu na Novoj cesti, zamjensko-poslovne građevine na Kalinovici i u Trakošćanskoj ulici, a preko tvrtke u kojoj je formalni vlasnik njegova supruga, MB Tehno, ulagao je u gradnju stambene zgrade na Kalinovici.

Batinić je suvlasnik i tvrtke MB Kormax Građenje, i to s Darkom Korenom i Damirom Vugdalićem. Koren i Vugdalić su pak vlasnici tvrtke Kormax, koja se također povezuje s Batinićem. Svi kontakti za tvrtke MB Tehno i MB Kormax isti su kao i za Kormax, a sve tri tvrtke imaju sjedište na istoj adresi u Kalinovici.

No u Kormaxu niječu da je Batinić suvlasnik i te tvrtke. Tako nam je Koren kazao da su on i Vugdalić s Batinićem osnovali MB Kormax samo zbog jednog zajedničkog projekta, a da su prije surađivali s bivšim šefom protokola carine kao investitorom za kojeg je Kormax izvodio radove. Batinić je, kako su nam kazali upućeni u zbivanja u Carinskoj upravi, bivši inspektor financijske policije koji je u Carinu prešao na početku 2000-ih kad je Financijska policija ukinuta.

U početku je radio kao carinski djelatnik na Ranžirnom kolodvoru, a uspon u karijeri doživio je dolaskom svog prijatelja Barišića na mjesto ravnatelja Carinske uprave. Prema našim sugovornicima, Barišić je za Batinića smislio novo radno mjesto – načelnik Odjela za protokol Carinske uprave iako nitko ni danas ne zna objasniti što je točan opis posla šefa protokola u Carini. Naši sugovornici iz Carine kažu da je Batinić rijetko bio viđan na svome radnom mjestu i da mu je plaća u Carini bila džeparac. Pavo Batinić je, kako kažu naši sugovornici iz Carine, sporazumno raskinuo radni odnos prošli mjesec, nakon što je izišao prvi članak u medijima o njegovim vezama sa Mladenom Barišićem.

Više ne radi u Carini

U Carinskoj upravi potvrdili su nam da Batinić nije više njihov zaposlenik, no odbili su nam kazati koliku je točno plaću imao, uz objašnjenje da je riječ o podacim iz osobnog očevidnika. Odjel za protokol, odnose s javnošću i koordinaciju Carinske uprave, kažu, ustrojen je 2006. godine, a u Carinskoj upravi kažu da se na tom radnom mjestu obavljaju poslovi komuniciranja s medijima i protokolarni poslovi. Iako smo preko njegovih partnera Vugdalića i Korena, koji su nam potvrdili da su mu prenijeli našu poruku da nam se javi, pokušali stupiti u kontakt s Batinićem, on nam se ipak nije javio pa smo ostali uskraćeni za njegovo objašnjenje porijekla brojnih nekretnina i novca za investiranje u građevini kao djelatnika Carinske uprave.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije