Zakon o JMBG-u

Bebe i bez JMBG-a mogu preko granice, ali samo kao državljani RH

majka, beba, dijete,  (1)
Thinkstock
17.04.2013.
u 09:34

Građani BiH koji nemaju državljanstvo RH moraju čekati usvajanje zakona

- U matičnim uredima u Hrvatskoj se nisu mogli prestati čuditi, nisu mogli vjerovati za situaciju s matičnim brojevima u BiH, kazala nam je jedna novopečana majka koja je jedna od tisuće majki koje za svoju tek rođenu bebu nisu uspjele dobiti jedinstveni matični broj u BiH. Budući da joj muž radi u Hrvatskoj, svoje dijete je i prijavila u susjednoj državi, a granicu će preći uz pomoć putnog lista.

Prelazak granice

Inače, što se tiče hrvatskih državljana u BiH, djeca mogu dobiti putovnicu i bez JMBG-a iz BiH, jer on nije bitan za hrvatsku domovnicu s obzirom da MUP HR novorođenom djetetu dodjeljuje matični broj. Situacija je potpuno drugačija za građane BiH koji nemaju hrvatsko državljanstvo. - Dok se ne usvoji zakon, na žalost sada ne možete ništa, kazala je službenica CIPS-a kada se jučer naša novinarka predstavila kao majka novorođene bebe koja nije uspjela dobiti JMBG, a želi sa svojim djetetom preći granicu. Kazala nam je i kako situacija predugo već traje te nas je uputila da pokušamo nazvati malo kasnije, u nadi da će do tada ovo pitanje biti riješeno. Naravno, pitanje nije riješeno jer se o njemu zastupnici na razini države i dalje ne mogu dogovoriti. I tako već dva mjeseca, točnije od 12. veljače kada je Ustavni sud BiH ovaj zakon proglasio ništavnim. U dvadesetak dana, do 4. ožujka matični uredi su nastavili izdavati jedinstvene matične brojeve koji su, zapravo, prema svemu sudeći, nezakonito izdani. Od ožujka u matičnim uredima, gdje se upisuje novorođenčad - muk. Rodni list se izdaje, ali opet bez JMBG, što izaziva nervozu kako u roditelja tako i službenika. Kako djeca ne bi ostala bez zdravstvene zaštite, pojedini ZZO, poput ZZO HNŽ-a, SŽ-a i TŽ-a su donijeli odluku o dodjeli evidencijskog broja koji će se koristiti u prijelaznom razdoblju, odnosno do izvršenja odluke Ustavnog suda BiH. Što se tiče rodiljskih naknada, za majke ne bi trebala biti prepreka što njihova beba nema JMBG. Naime, kako smo doznali od Radmile Gašpar, ravnateljice Centra za socijalni rad Široki Brijeg, prilikom prijave za rodiljske naknade oni ne traže djetetov JMBG, jer bi se po tom pitanju probio zakonski rok.

Politički problem

I dok institucije BiH pokušavaju na sve načine olakšati situaciju građanima, oni koji se najviše “pitaju” o ovom pitanju - Parlament BiH, cifru od 12 brojeva su pretvorili u politički problem.

Ključne riječi

Komentara 1

ED
edomajkara9
21:50 15.04.2015.

mozel novorodjence prec granicu bez rodnog lista uz majku

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?