PORAŽAVAJUĆE

Bh. umirovljenici prime 40, a srbijanski 60 posto plaće

'umirovljenici'
Foto: ''
16.11.2013.
u 09:15

Kada se radi o mirovinama, manje mirovine od bh. umirovljenika primaju samo u Makedoniji dok više primaju Hrvati, Crnogorci, ali i srpski umirovljenici

Umirovljenici ne žive loše samo u Bosni i Hercegovini, takvu sudbinu dijele i njihovi susjedi u svim državama Balkana. Ako je za utjehu, ni oni koji imaju sreću i rade ne zarađuju dovoljno za pristojan život, ne barem većina njih. Ima onih koji žive teško, ali i drugih kojima je još teže. Kada se uzmu plaće, najviša primanja imaju u Hrvatskoj. S prosječnom plaćom od 718 eura, što je dvostruko više nego što prima radnik u Makedoniji. BiH je s plaćom od 425 KM u sredini, slabije od Hrvatske i Crne Gore, ali bolja od Srbije i Makedonije.

Odnos mirovina i plaća

A kada su u pitanju mirovine, ponovno je na čelu Hrvatska, a slijedi je Crna Gora, dok je BiH pomjerena za jedno mjesto, srbijanski umirovljenici primaju pedesetak eura više od kolega u bh. Makedonski umirovljenici su na začelju, s prosječnom mirovinom od 144 eura.No, kada se usporede plaće i mirovine, BiH je na samom dnu, jer prosječna mirovina iznosi tek 40 posto od plaće, koja i nije nešto visoka. Kod Makedonaca mirovina iznosi 42% od plaće, a hrvatski umirovljenici primaju 43%. Daleko ispred su crnogorski umirovljenici koji primaju 58 posto od svojih kolega koji rade, a na samom vrhu su srbijanski umirovljenici koji primaju 60% prosječne plaće. Kako bi bilo lijepo primati u prosjeku 500 KM, reći će bh. umirovljenici, a to bi bilo kada bi umirovljenici primali kao njihove kolege u Srbiji. Nažalost, u Federaciji gladuje oko 235 tisuća umirovljenih koji primaju mirovinu od 50 do 320 KM. No, ni svi umirovljenici ne žive teško. Od ukupno 387.570 umirovljenih u FBiH, najvišu mirovinu od 2071,50 KM mjesečno dobivaju 153 umirovljenika. Ne živi tako loše ni oko 3000 umirovljeni koji primaju iznad tisuću KM. Dakle, jedan od 40 umirovljenih može podmirivati svoje životne potrebe.

Obećanje - radovanje

Posljednjih pet godina u BiH nisu povećavane mirovine. Federalni premijer Nermin Nikšić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenih FBiH Omer Omerefendić i predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Ivo Kožul potpisali su sporazum prema kojem se Vlada FBiH i Federalni zavod MIO obvezuju da će osigurati isplatu mirovina u ovoj godini te da će donijeti potrebne odluke i osigurati uvjete da od siječnja 2014. mirovine u FBiH budu povećane za pet posto. Umirovljenici s nepovjerenjem očekuju mrvice koje su im obećali vladajući. Unatoč svemu, zanimljivo je da su umirovljenici najredovitije platiše pristojbi i komunalija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?