PROJEKT

BiH bi mogla s RH i Slovenijom kupiti vojne zrakoplove

F16 zrakoplov
26.10.2010.
u 11:30

O zajedničkoj nabavi ratnih zrakoplova načelno se razgovaralo nekoliko puta. Ugovor podržavaju zapovjednici NATO-a

S obzirom na to da BiH nema svoje ratno zrakoplovstvo, bh. vlasti načelno se slažu s idejom da zajedno s Hrvatskom, Slovenijom i Crnom Gorom sudjeluje u nabavi eskadrile vojnih zrakoplova. Kao buduća članica NATO-a, o ovakvoj opciji se razgovaralo, ali se do sada nije ništa konkretno zaključilo u realizaciji cijelog projekta.

BiH načelno za ugovor

Zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš u izjavi za naš list tvrdi da će neke stvari oko sudjelovanja BiH u nabavi borbenih zrakoplova, zajedno sa Slovenijom i RH, biti uskoro poznate nakon sastanka načelnika vojnih stožera. “O ideji se razmišlja, ali njezina realizacija”, napominje doministrica Pendeš, “ne ovisi samo o Ministarstvu obrane, Oružanim snagama, nego i stavu Predsjedništva i Vijeća ministara BiH”. Osim nekoliko remontiranih helikoptera, Oružane snage BiH u svom sastavu nakon preustroja, kojim je predviđeno ukidanje entitetskih sastavnica i prelazak na unifikaciju OSBiH kao cjeline, nisu predvidjele ostanak borbenog zrakoplovstva. Predstavnici NATO zapovjedništva u Sarajevu domaće dužnosnike nagovarali su da borbeno zrakoplovstvo nije rentabilno te da BiH ne može sebi priuštiti taj rod u vojsci. NATO je savjetovao da u vojsci ostane samo transportna helikopterska postrojba, a da zračni nadzor neba nad BiH treba biti urađen bilateralnom suradnjom s nekom od susjednih prijateljskih država. Pad dvaju MIG-ova opet je aktualizirao nabavu novih zrakoplova, a hrvatski predsjednik Ivo Josipović je spomenuo kako je nabava novih borbenih zrakoplova zajedno sa Slovenijom jedna od opcija.

U igri s BiH i Crna Gora

Jedna od opcija jest da RH sa Slovenijom i BiH podijeli trošak modernizacije postojećih hrvatskih MIG-ova, a zauzvrat bi oni nadzirali zračni prostor od Triglava do Drine. Nedavno je Vijeće za obranu dalo rok od 60 dana da se donese odluka o tome kako dalje štititi zračni prostor RH. Vijeće za obranu će za najkasnije 60 dana odlučiti na koji će se način štititi hrvatski zračni prostor - rekao je Josipović. Zajednički nadzor zračnog prostora nije nova zamisao, a trenutačno to Slovencima pružaju i Talijani. Josip Štimac, nekadašnji načelnik zrakoplovstva, rekao je kako je RH, uz Srbiju, jedina zadržala borbeno zrakoplovstvo, a suradnja sa Slovenijom ili BiH i C. Gorom povećala bi mogućnost da ono opstane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?