Dogovor

BiH bi trebala nakon raspodjele imovine dobiti 10 mil. dolara

Ambasada
07.10.2012.
u 14:22

Do sada je podijeljeno oko 50 od 127 objekata diplomatsko-konzularne mreže koju je bivša zemlja imala, a čija procijenjena vrijednost je oko 65,5 milijuna dolara

Zemlje nasljednice bivše Jugoslavije dogovorile su nedavno, zanimljivo je naglasiti bez većih problema, raspodjelu diplomatsko-konzularnih objekata diljem svijeta. Za sada su svi zadovoljni dobivenim i nema većih nesporazuma. Jedino nema suglasnosti oko preuzimanja rezidencije u Rimu. Dijele se i umjetnička djela i vrijednosti u tim objektima, a ono za što nijedna od novonastalih zemalja iz nekadašnje SFRJ nije zainteresirana bit će prodano, a novac podijeljen. Za ono što ne zanima zemlje na Balkanu zanima holivudske zvijezde poput Jacka Nicolsona, koji bi mogao kupiti luksuzni stan na Manhattanu vrijednosti oko 20 milijuna dolara, no o tome se zasad samo špekulira

Završena prva faza podjele

Postignutim dogovorom u Sarajevu završena je prva faza u podjeli imovine bivše SFRJ između zemalja nastalih njenim raspadom. Do sada je podijeljeno oko 50 od 127 objekata diplomatsko-konzularne mreže koju je bivša zemlja imala, a čija procijenjena vrijednost je oko 65,5 milijuna dolara. Prema Sporazumu o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije, BiH bi trebala dobiti oko 15 posto ovih sredstava, što izraženo u novcu iznosi gotovo 10 milijuna dolara. Inače, BiH je u prvoj fazi dobila rezidenciju bivše SFRJ u Budimpešti i taj objekt se nalazi u njezinom posjedu, također je izvršena primopredaja krajem kolovoza kuće u SAD-u u Washingtonu. U drugom dijelu raspodjele do kraja ove godine BiH će dobiti još stan u Milanu, veleposlanstvo u Otavi, rezidenciju u Beču i veleposlanstvo u Ankari. U trećoj fazi BiH treba dobiti veleposlanstva u Španjolskoj. Nijedna od zemalja nije zainteresirana za kompleks bivšeg veleposlanstva u Bonu i rezidencijalni stan u New York čija se vrijednost procjenjuje, kako mediji špekuliraju, na oko 20 milijuna dolara. Međutim, vrijednost ovih i još nekoliko objekata za koje nijedna od zemalja bivše Jugoslavije nije zainteresirana, procijenit će za to odobrene agencije u Njemačkoj i SAD-u, a nakon toga vladama zemalja će biti predloženo da ih prodaju. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrđeno je kako je zgrada veleposlanstva nekadašnje SFRJ u Oslu, koju je BiH dobila Sporazumom o sukcesiji imovine zajedničke države, od Republike Srbije već preuzeta krajem kolovoza. Primopredaju su izvršile komisije dvije zemlje. Nakon potpisivanja zapisnika u kojem su komisije konstatirale da nisu imale primjedbe na postupak primopredaje, ispred objekta već se vihori zastava BiH.

Sporna rezidencija u Rimu

Prema riječima veleposlanika BiH u Norveškoj Emira Polje, useljenje će uslijediti tijekom listopada. Sporna samo rezidencija u Rimu. Ipak, jedno od otvorenih pitanja kada je podjela diplomatsko-konzularnih objekata bivše države u pitanju je rezidencija u Rimu. Još uvijek nije došlo do primopredaje rezidencije u Rimu, i to je jedina nekretnina koja do sada u prvoj fazi primopredaje nije izvršena zbog toga što je došlo do različitih stavova, ali bi se i to pitanje trebalo riješiti na sljedećem sastanku.
Idući sastanak zajedničke komisije za provedbu takozvanog Aneksa B Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ zakazan je za kraj godine u Zagrebu. Osim rezidencije u Rimu, razgovarat će se o podjeli diplomatsko-konzularne imovine u regijama Afrike, Latinske Amerike, Kariba i Azije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?