ČEKA SE RJEŠENJE

BiH za zatvore duguje više od milijun KM, broj osuđenika raste

zatvor
Braco Selimović
22.02.2012.
u 11:09

Zatvorski sustav u BiH funkcionira u 13 zatvora, šest u RS-u, sedam u FBiH

S obzirom na to da Sud BiH nema svoj zatvorski zavod, već posjeduje samo zatvorsku jedinicu koja prima najviše 21 osobu, svoje osuđenike i zatvorenike upućuju u zavode koji su u nadležnosti RS i FBiH, prenosi Glas Srpske. Iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH navode da je Sud BiH od 1. ožujka 2003. u zavode entiteta na izdržavanje dugogodišnje kazne zatvora uputio 313 osoba.

- Godišnje više od 175 osoba iz Suda BiH bude upućeno na izdržavanje kazne zatvora ili mjere pritvora u zavodima entiteta - istakli su u Komitetu i dodali da je prosječno godišnje 90 osoba u zatvoru. Kako ni Brčko Distrikt nema zatvora već posjeduje zatvorsku jedinicu kapaciteta za 40 osoba, osuđenike također šalje u entitetske zatvore u skladu s Memorandumom, potpisanim između Ministarstava pravosuđa RS, FBiH i Brčko Distrikta. Prema podacima Ministarstva pravosuđa BiH, do polovine 2010. u zatvorima entiteta bilo je 86 osoba na izdržavanju pritvora, a 183 osuđenika izdržavala su kaznu zatvora. Za 9 mjeseci 2011. Ministarstvo pravosuđa BiH je za troškove smještaja osuđenika i zatvorenika iz proračuna entitetskim zavodima uplatilo 2,5 mil. KM. Dodali su da je za troškove goriva i održavanja vozila sudske policije za 10 mjeseci 2011.

izdvojeno 142.144 KM, a troškovi noćenja policajaca 29.684 i dnevnica 47.050 KM, naglasili su iz komiteta. Iz Ministarstva BiH su potvrdili da postoji dug veći od milijun maraka prema entitetima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?