privremeno slobodan

Boje se bijega. Haaško tužiteljstvo traži da se Praljak vrati u pritvor

'31.03.2004., Zagreb - Ministarstvo pravosudja, Slobodan Praljak.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
29.08.2012.
u 13:22

Haaško tužiteljstvo zatražilo je da se Praljku ukine boravak na privremenoj slobodi, jer je, kako ističu, povećan rizik od njegova bijega.

Nakon što je tajništvo Haaškog suda prošli tjedan zatražilo od generala Slobodana Praljka da u roku od 90 dana vrati gotovo 3,3 milijuna eura, danas je haaško tužiteljstvo zatražilo da se Praljku ukine boravak na privremenoj slobodi, jer je, kako ističu, povećan rizik od njegova bijega.

Tajništvo naime smatra da Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane u proteklih 8 godina. Njegova odvjetnica Nika Pintar kaže da odluka tajništva nije pravomoćna i da se Praljak može u roku od 15 dana žaliti na tu odluku.

− Činjenice koje tajništvo navodi u svojoj odluci su netočne pa ćemo ih pobijati pred sudskim vijećem koje će, na kraju, donijeti konačnu odluku − kazala nam je pprošli tjedan odvjetnica. 

Nakon što je protiv Praljka podignuta optužnica da je zajedno s J. Prlićem, B. Stojićem, M. Petkovićem, V. Ćorićem i B. Pušićem sudjelovao u zajedničkom zločinačkom pothvatu političkog i vojnog vrha Herceg-Bosne, s ciljem etničkog čišćenja teritorija i pripajanja RH, Praljak se 2004. godine odlučio braniti sam. Sudsko vijeće ga je, međutim, upozorilo da ipak uzme odvjetnike. Praljak se pak izjasnio da nema novaca za skupu obranu. Sud je potom odlučio plaćati mu obranu, a odvjetnici mu postaju Božidar Kovačić i Nika Pintar. Ujedno je tajništvo preuzelo obvezu istražiti može li, i s kojim udjelom, Praljak i osobno doprinositi financiranju toga troška. Nakon što je prošlo 7, 8 godina, nekoliko mjeseci prije izricanja prvostupanjske presude, tajništvo obavlja zadatak i utvrđuje da Praljak ima platiti − sve!

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

KR
krtica
19:23 29.08.2012.

Kriv si, generale, jer si branio svoj narod i svoj teritorij od najezde krvozednih istocnjaka; a uz to, generale, kriv si sto si jos i ziv!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije