PROMJENA BROJEVA

Borba za korisnike mobilne telefonije tek treba početi

Mobitel
18.01.2013.
u 09:49

Pravilnik o fiksnoj telefoniji u BiH izričito kaže da je odredba o prenosivosti broja u tom području trebala započeti 1. prosinca 2012. godine

Dugo najavljivana mogućnost prijenosa broja iz jedne u drugu mobilnu mrežu od početka ove godine dostupna je svim korisnicima mobilne telefonije u BiH. Istražili smo stanje na tržištu i prognoze telekoma.

Stvarni odnosi snaga

Ovaj važan korak u liberalizaciji tržišta do sada je odgađan zbog nespremnosti svih telekom operatera za pružanje spomenute usluge. No, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) obznanila je nedavno kako su stvoreni tehnički uvjeti da svi oni koji žele promijeniti operatera mogu to uraditi, a da istodobno zadrže telefonski broj. Ova mogućnost mogla bi značajno utjecati na promjenu odnosa snaga na tržištu mobilne telefonije u BiH, jer više ne postoje nikakvi razlozi da korisnici ne biraju operatera koji im pruža najpovoljniju i najkvalitetniju uslugu. Različita su iskustva drugih zemalja koje su ranije omogućile korisnicima mobilne telefonije da mijenjaju mrežu uz zadržavanje broja . U Telekom Austria Grupi, koja ima mobilne operatere u većem broju europskih zemalja, kažu da je iskustvo različito s obzirom na različite pravne okvire u kojima se pojedine zemlje nalaze. Prijenos broja u fiksnoj mreži u Republici Hrvatskoj je moguć od 2005. godine, a liberalizacija telekom tržišta nastavila se i u 2006. godini s omogućavanjem prijenosa broja i u mobilnim mrežama. Posljednji podaci govore da je tijekom 2012. godine TAG-ov Vipnet zabilježio znatan porast prijenosa brojeva u odnosu na protekle godine. - Takav skok uzrokovalo je nekoliko čimbenika, kao što su educiranost korisnika, ponude novih tarifa koje u sebi ne sadrže ugovorno vezivanje, regulatorne odluke HAKOM-a o pojednostavljenju procesa prijenosa broja te brojne promocije s posebnim pogodnostima za korisnike koji prenose broj - kažu u TAG-u. U Sloveniji je, kako se doznaje, prijenos broja u mobilnoj mreži omogućen 2006. godine, a upravo Si.mobil iz TAG grupe ima vodeći udio u postpaid segmentu prijenosa broja u svoju mrežu. Gotovo polovina novih korisnika prenese broj, a većina prenesenih brojeva dolaze iz Telekoma Slovenije.

Promjene broja u regiji

Od srpnja 2011. godine, kada je mogućnost prijenosa mobilnog broja uvedena u Srbiji, više od polovice brojeva od 109.016 prenesenih brojeva je preneseno u Vip mobilnu mrežu. Tijekom trećeg kvartala 2012. godine taj je postotak još veći. Prema pravilniku o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji provedba je istog trebala započeti 1. prosinca 2012. godine. Zanimljiv je podatak da su se u Finskoj dogodile najveće promjene na tržištu nakon uvođenja mogućnosti promjene mobilnog operatera uz zadržavanje broja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?