IZGRADNJA CRKVE

Borjana Krišto i Milan Bandić položili kamen temeljac

kristo
VL FOTO
11.07.2010.
u 15:40

Župna crkva Krista Kralja na Ceru čak je tri puta u manje od 100 godina bila srušena

Na Ceru u općini Derventa jučer je položen kamen temeljac i blagoslovljeno gradilište nove župne crkve Krista Kralja. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Valter Župan, krčki biskup.

Treći put se gradi

Ovom iznimno važnom događaju za vjernike katolike u ovoj općini bilo je nazočno i izaslanstvo HDZ-a BiH na čelu s predsjednicom FBiH i kandidatkinjom HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjanom Krišto. Radi se o crkvi koja se u posljednjih nešto manje od 100 godina gradi po treći put. Naime, ista je tri puta bila rušena i treći put se postavlja kamen temeljac za njenu gradnju. Iako je prije rata na ovim prostorima bilo više od tri tisuće vjernika katolika, danas tu živi oko trideset obitelji. U svojoj propovijedi mons. Valter Župan je kazao da treba biti hrabar i da treba vjerovati u ono u što se krenulo. - To je velika nada za sve nas i ohrabrenje da ovdje postoji budućnost i život, poručio je Župan. Kamen temeljac su zajedno položili predsjednica FBiH i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. “Ova crkva za nas i sve vjernike s ovih prostora znači povratak u život, znači nadu, budućnost. Moramo gledati da se kroz našu poziciju izborimo za dostojanstven život na tom prostoru, kazala je B. Krišto.

Nezavidan položaj

Ističe da tu prije svega misli na Hrvate. - Hrvatima treba osigurati jednakopravnu poziciju s druga dva naroda, a posebno u određenim općinama gdje su u nezavidnoj situaciji, gdje im nije omogućen povratak, odnosno održivi povratak, istaknula je Krišto. Naglasila je da su svojim dolaskom u ovo mjesto predstavnici HDZ-a BiH željeli poručiti da su i oni dio toga. - Željeli smo pokazati da smo i mi ohrabrenje i nada koja će pomoći na svaki način svakom čovjeku na ovom prostoru i da ćemo se kroz pozicije i institucije vlasti naše političko i javno djelovanje, založiti za bolju poziciju hrvatskog naroda u BiH, kazala je Krišto. Uz predsjednicu FBiH Borjanu Krišto, događaju je bio nazočan dopredsjednik RS-a Davor Čordaš, izaslanica HDZ-a BiH u Domu naroda FBiH Lidija Bradara, načelnik Žepča Mato Zovko, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i njegov suradnik Ivan Tolić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?