Intervju

Broj ministarstava bi se trebao vratiti na devet

Denis Lasić
29.06.2013.
u 12:02

Nadamo se da kroz rebalans proračuna koji slijedi nećemo morati raditi duboke rezove, ali ćemo morati uvesti dodatne mjere štednje

Vlada HNŽ-a jedna je od rijetkih čiji se sastav nije mijenjao i u kojoj nije bilo rekonstrukcije. U njoj i dalje sjede ministri četiri stranke (HDZ BiH, HDZ 1990., SDP i SDA), a s predsjednikom Vlade Denisom Lasićem smo razgovarali o stanju u proračunu, budućim planovima, odnosima sa sindikatima, planiranim projektima.

Najavljen je rebalans proračuna. Što se može očekivati od ovoga procesa?

Nama svaki mjesec nedostaje milijun do milijun i pol maraka planiranih sredstava. To je prostor koji smo najviše namijenili za grantove Sveučilištu, Univerzitetu, medijima, kulturi, sportu. Stav Vlade je i dalje da se ne diraju plaće proračunskim korisnicima jer troškovi života i dalje rastu. Nema smisla dirati plaće. Vlada je poduzela niz mjera štednje i dalje nastavlja u tome smjeru.

Nema rezova plaća, ali hoće li biti rezova u administraciji, broju zaposlenih?

Idemo na prirodno otpuštanje. Svake godine oko 5 posto administracije ide u mirovinu i na taj način će se broj zaposlenika smanjiti. U odnosu na prošlu godinu mi sada imamo 20 manje zaposlenih.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?